Estland

Een mooie, historische kerk in Estland, het Narva kasteel

Grillige baaien, schiereilanden met bossen, watervallen en meertjes vind je in het mooiste natuurgebied van Estland; het nationale park van Lahemaa. Maar de grootste toeristische trekpleisters zijn de grote steden Tallinn en Tartu.

Estland kent een rijke, bloeddorstige geschiedenis. In de 13de eeuw kwamen Duitse ridders naar dit gebied om de plaatselijke bevolking het leven zuur te maken. Zweden lijfde Estland in 1560 in en de Russische machthebbers namen de heerschappij in het begin van 1700 over. In de Tweede Wereldoorlog kwam Estland opnieuw onder invloed van Duitsland, ditmaal waren het de nazi’s. Uiteindelijk werd het land op 20 augustus 1991 onafhankelijk.

Baltische staat

Estland of Estonia, zoals het ook wel wordt genoemd, is de meest noordelijk gelegen Baltische staat. Met een oppervlak van 45.125 vierkante kilometer is het ook de kleinste staat, maar altijd nog groter dan bijvoorbeeld Nederland. Meer dan veertig procent van het oppervlak bestaat uit bos. Er wonen ongeveer anderhalf miljoen mensen in Estland. Alle achtergronden vind je op: Wikipedia Estland

Voor de westkust liggen de twee grootste eilanden Saaremaa en Hiiuma. In totaal liggen er zo’n achthonderd eilanden langs de kust. Het Peipsi-meer aan de oostkust is met 3550 vierkante kilometer het grootste meer van het land en het op vier na grootste van Europa. De beste reistijd om Estland te bezoeken is in het voor- en najaar. Juli en augustus kan ook wel, maar in deze periode regent het er vrij veel.

Tallinn

Tallinn is de hoofdstad van Estland. Veel toeristen komen er een paar dagen vanuit Helsinki, de hoofdstad van Finland. Er zijn dagelijkse veertochten tussen deze twee steden. Veel Finnen bevolken in de weekeinden de terrasjes en restaurants van Tallinn, want het is er een stuk goedkoper. Tallinn is met 440.000 inwoners de grootste stad van het land. Middeleeuwse muren en moderne architectuur wisselen elkaar in het centrum af. De stad wordt gedomineerd door een grote heuvel, de Toompea. Rond de oude stad in het centrum liggen veel groene parken.

Laheema

In het noordoosten ligt het nationale park van Lahemaa. Watervallen, meren en beekjes kom je in dit prachtige natuurgebied tegen. Je treft er prehistorische ‘Estlandse hunnebedden’, kleine vissersplaatsjes en oude historische gebouwen. Tartu is de op een na grootste stad met een inwonertal van 115.000 inwoners. In het zuiden ligt Pärnu, de belangrijkste kustplaats met aangename witte stranden.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer