Een van de bekendste bezienswaardigheden in Ethiopië, de kerk van Lalibela.
Ethiopië, een land, drie werelden. Het indrukwekkende bergachtige noorden waar het leven gedomineerd wordt door het orthodoxe geloof staat in schril contrast met de sprookjesachtige sfeer die zo kenmerkend is voor de ommuurde islamitische stad Harar. Het droge savannelandschap in het diepe zuiden biedt een schitterend mozaïek aan nomadische volkeren. Tijd heeft hier een heel andere betekenis. Ethiopië is een smeltkroes van culturen en heeft een diversiteit aan natuur die je niet verwacht.
Ethiopië is 27 maal zo groot als Nederland. De hoofdstad Addis Ababa heeft twee miljoen inwoners en is zeker een bezoek waard. Ook in andere delen van het land is nog veel te ontdekken. Zo kun je in het nationale park in het Simien gebergte mooie wandelingen maken langs diepe ravijnen en spectaculaire bergtoppen. Naast vele vogelsoorten huizen hier ook zeldzame steenbokken en bavianen. Of kijk je ogen uit op de Bati-markt, de grootste vee- en kamelenmarkt van Ethiopië.
Addis Ababa
De stad Addis Ababa (‘nieuwe bloem’ in het Amhaars) is zo’n kleine honderd jaar oud en is er een van grote tegenstellingen: lawaaierige straatjes vol met verkopers, grazende geiten, toeterende Fiatjes, brede schaduwrijke avenues met luxe hotels en dure restaurants, zakenlui, ontwikkelingswerkers, bedelaars, priesters in hun religieuze outfit en vrouwen met traditionele haardrachten en gewaden. Addis heeft vele musea. De tentoonstelling in het Nationaal Museum neemt je mee terug in de tijd. Aan de hand van gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, kleding, sieraden, koninklijke en religieuze attributen wordt een beeld geschetst van Ethiopië door de eeuwen heen. Het Etnologisch Museum geeft je een goed overzicht van de culturele rijkdom van de talrijke volkeren in het land.
Een leuke kennismaking met Addis vormt een bezoek aan de Piazza, een oude wijk waar Italiaanse invloeden nog voelbaar zijn. Je vindt er stalletjes met de meest uiteenlopende producten en talloze barretjes waar de Ethiopiërs hun ‘buna’ (koffie) drinken. Voor het traditionele gerecht, injera, met een kruidige saus kun je terecht in de diverse restaurantjes. Een glas tej (honingwijn) maakt de maaltijd compleet.
Harar
Als je het vulkanische landschap van het Awash Nationaal Park verlaat, kun je je reis vervolgen door de hoogvlakte van de Harargue, waar het landschap uit steile heuvels, diepe ravijnen, struiken en cactussen bestaat. Je komt uit bij Harar, een oud stadje omringt door een stadswal, gelegen op een granietheuvel. Het stadje vormde eeuwenlang een belangrijk handelscentrum waar verschillende culturen elkaar troffen. Van hieruit liep een karavaanroute naar de kust van Somalië. Slaven, ivoor, tabak, goud, muskus en saffraan werden geëxporteerd. Harar heeft meer dan 87 moskeeën, talloze altaren en tombes gewijd aan heiligen.
Tijdens een wandeling door het oude centrum met zijn wirwar aan steegjes, kleurige balkonnetjes, winkeltjes en witte huizen krijg je de indruk in het Midden-Oosten beland te zijn. De tocht voert je langs prachtige plekjes: de Medhane kathedraal, het huis van Rimbaud en de graftombe van Emir Nur. Bezoek ook het huis van Ras Tafari, de Ethiopische keizer die veel volgelingen had: de rastafari’s. Liefhebbers van musea kunnen een bezoek brengen aan het kleine Harar museum waar op tafels diverse gebruiksvoorwerpen van verschillende volkeren tentoon worden gesteld. Ook een bezoek aan een Adare huis is zeker de moeite waard. Het zijn prachtige witte huizen, vaak versierd met groenblauwe muurschilderingen.
Op de markt Magal Guddo verkopen vrouwen met kunstig ingevlochten haar hun groenten, specerijen en heerlijke linzen- en aardappelsamosa’s. Ook kent de stad talloze patisserieën waar je je tegoed kunt doen aan een ‘cafe macchiato’ en een zoet gebakje.
Mystieke sfeer in Lalibela
Als je de weg door het ontoegankelijke landschap van het Lasta-gebergte vervolgt, kom je bij Lalibela, een eeuwenoud pelgrimsoord. Het geldt als het centrum van de Orthodoxe Kerk en staat bekend om zijn elf kerken uit de twaalfde eeuw die geheel uit de rotsen zijn uitgehouwen. Het is het domein van talloze priesters, pelgrims en devote christenen in witte gewaden. Proef de kenmerkende religieuze sfeer tijdens een bezoek aan het doolhof van onderaardse gangen. Al dwalend word je verrast door geurende wierookbranders en tromgeroffel. De geuren, het kaarslicht, het gezang van de kerkgangers en de muziek van trommels, ratels en fluiten die weergalmt door de hoge gewelven, geven het geheel een mystieke sfeer.
Feesten Timkat
Overal ter wereld zijn festivals hoogtepunten van het bestaan. Vaak gaan religieuze rituelen hand in hand met een kleurrijk volksfeest. Het belangrijkste feest van de Orthodoxe Kerk is Timkat, de viering van de doop van Christus door Johannes in de rivier de Jordaan. Het hele jaar door bezoeken pelgrims Lalibela, maar in de dagen voor Timkat wordt het werkelijk overspoeld door gelovigen die de processie willen bijwonen. Overal in het land worden replica’s van de tabot, de ark des verbonds met daarin de stenen tafelen van Mozes, uit de kerken gehaald. Ze worden gedragen door priesters in prachtige satijnen gewaden.
De tocht voert langs de meeste kerken, waar priesters zich aansluiten, ieder met hun eigen replica van de tabot en een felgekleurde parasol. De tocht eindigt aan de oevers waar de hele nacht gebeden, getrommeld en gezongen wordt. Bij zonsopgang vindt de rituele doop plaats. Nadat de replica besprenkeld is, plonzen zowel volwassenen als kinderen uitgelaten het water in om gedoopt te worden. Na dit ritueel zet de stoet zich weer in beweging en zie je de rij gekleurde parasols langzaam tegen de berghelling omhoog kruipen.