Finland

Een sauna huis aan een Fins meer. De Finnen gaan zeker één of twee keer per week naar de sauna. Er zijn zo’n anderhalf miljoen sauna’s in Finland en op het platteland bevallen vrouwen zelfs in de sauna.

Finland wordt het land van de duizend meren genoemd. Er zijn er echter meer dan 180.000. Daarnaast bestaat ruim 65 procent van het oppervlak uit bossen – het is dan ook niet verwonderlijk dat de natuur een centrale plaats inneemt in Finland dat ruwweg in vier gebieden is te verdelen: Lapland in het noorden, daaronder in het centrum van het land de wouden van Kuusamo en het Saimaa-merengebied, in het zuiden de stedelijke kustlijn met Helsinki en Turku, en de Åland-eilanden tussen Zweden en Finland.

Sauna is het enige Finse woord dat in elke taal aanwezig is. De sauna zelf is, volgens de Finnen althans, nooit zo goed als in Finland. De sauna-cultuur is hier dan ook eeuwenoud. Vroeger werden er baby’s geboren en werden de zieken er naartoe gebracht. Tegenwoordig is het voornamelijk prettig om bijvoorbeeld eens per week naar de sauna te gaan. Het lijkt welhaast een grondrecht trouwens; zelfs in legertenten worden tijdens oefeningen de sauna’s opgebouwd! Alles over vakantie en toerisme vind je op: Fins Verkeersbureau

Een goede sauna is houtgestookt, is ongeveer 80-90 graden Celsius en de stenen die erboven op liggen dienen regelmatig met water overgoten te worden. Na een tijdje wordt er dan afkoeling gezocht. Dit is vaak een koude douche, maar in de winter wordt er ook wel in de sneeuw gerold of in een gat in het ijs van een meertje gesprongen. Ten slotte, in elk hotel in Finland is er wel een sauna beschikbaar, vaak van 7 tot 10 in de ochtend en van 5 tot 8 in de avond.

Geschiedenis Finland

Zeven eeuwen lang, tot 1809, was Finland de arctische kolonie van Zweden. Veel meer dan te dienen als buffer tegen de Russen was het niet, er waren (en zijn) hoegenaamd geen grondstoffen in het land die een oorlog waard zouden zijn. Er waren echter wel veel oorlogen tussen Zweden en Rusland, en aan het begin van de 19e eeuw ging het uiteindelijk over in Russische handen.

In 1917, tijdens de val van de tsaar en de communistische revolutie zagen de Finnen hun kans schoon, en riepen ze de onafhankelijkheid uit. Dat ging daarna bij de uitbraak van de tweede wereldoorlog nog bijna fout, maar na de voor Finnen belangrijkste oorlog uit hun geschiedenis (de winteroorlog van ’39-‘40), waar ze weliswaar Karelië en ‘s lands enige mijnbouwgebied en connectie met de Noordelijke IJszee verloren, behielden ze in ieder geval wel hun onafhankelijkheid.

Later, tijdens de Koude Oorlog zou het land een rol spelen als intermediair tussen Oost en West, en naar verluidt vervulde Finland die taak zo goed, dat Chroestjev, na problemen met China, eens zou hebben gevraagd hoe om te gaan met een grote, communistische buur. Tegenwoordig is Finland een gerespecteerd lid van de Europese Unie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer