Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Gabon

Gabon Afrikaanse vrouwen langs de weg in Gabon. Tweederde van het land is bedekt met regenwoud. Daar tref je veel plantensoorten aan, zoals de Gabonese mahonieboom en de okoumé-boom.

Het Afrikaanse Gabon is een nog redelijk onbekend land. Jammer, want er is genoeg te zien. Strandliefhebbers brengen een bezoek aan de vele prachtige stranden en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het zien van de oude,traditionele dorpjes en gebouwen. Er is voor iedereen wel iets.

Gabon was vroeger een Franse kolonie, tot het land in 1960 onafhankelijk werd. Het heeft een oppervlakte van 267.667 km², ongeveer 6,5 keer zo groot als Nederland. Het land bestaat voornamelijk uit regenwoud dat vol zit met slangen, eekhoorns, apen en toekans. Langs de Oguooe rivier, die midden door het land loopt, zijn vooral krokodillen en nijlpaarden te bewonderen. Meer achtergronden in: Wikipedia Gabon

De Gabonezen stammen bijna allemaal af van de Bantu en zijn onderverdeeld in tien etnische groepen. De grootste groep hiervan is de Fang. Zij staan bekend om hun kunst en vooral om hun houtsnijwerk en sculpturen.

Libreville

Libreville is de hoofdstad van Gabon en betekent in het Frans ´vrije stad´. Veel mensen zullen het niet verwachten, maar deze stad staat in de top tien van de duurste steden ter wereld. Met wat geld op zak kun je hier van alle gemakken worden voorzien. Maar ook met wat minder geld kun je prima vooruit.

De witte gebouwen van deze levendige stad, contrasteren mooi met het groen van het nabijgelegen bos. Er zijn in Libreville veel dingen te doen. Zo is er een nationaal museum met houtsnijwerken en een kathedraal die beroemd is om zijn 31 houten zuilen. Bezoek vooral ook het presidentiële paleis.

Dit paleis werd in de jaren 70 gebouwd en heeft meer dan 800 miljoen UD Dollar gekost. Voor de budget-shoppers onder ons is de Mont Bouet Markt, een van de grootste markten van Centraal- Afrika, een gezellig plek om te bezoeken.

Gorilla-eiland

Een ander leuk uitstapje is naar het Gorilla-Eiland Evengue. De gorilla is en blijft een bedreigde diersoort. Er sterven jaarlijks vele gorilla’s door jagers en bomenkappers. Daarnaast is een groot aantal apen omgekomen door het ebola virus. Een ziekte bij aapachtigen, waaronder de mens, waarbij inwendige bloedingen ontstaan.

Vanuit Gabon kun je met een bootje naar het eiland. Hier heeft Operation Loanga een gorillaproject opgezet, waarbij ze samenwerken met de Apenheul in Apeldoorn. Naast een aantal volwassen gorilla’s, worden hier ook baby’s ondergebracht. Deze worden dan in een natuurlijke omgeving opgevoed door de verzorgers. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de dieren weer in het wild worden geplaatst.

Kanotocht Lopé-reservaat

Vanuit Lambaréné is het mogelijk een tocht per gemotoriseerde kano maken over het merendistrict. Hier zijn veel Nijlpaarden en andere wilde dieren te zien. Het Lopé-reservaat bestaat uit open grassavannes en een stuk regenwoud waarin vele dieren zich verschuilen. Op het grasland lopen voornamelijk buffels rond. Het reservaat is onderdeel van Nationaal Park l’Okanda en ligt ongeveer 200 kilometer ten oosten van Libreville.

Bongo Ondimba

Nadat in 2009 de president, Omar Bongo Ondimba, overleed, kwam er veel ophef over de opvolger van deze man. Zijn zoon, Ali Bongo Ondimba, werd na de verkiezingen in datzelfde jaar, president van het land. Als gevolg van deze overwinning ontstonden er rellen in het hele land. Duizenden aanhangers van de oppositie zijn de straat opgegaan en hebben gevangen vrijgelaten. Daarnaast werd het Franse consulaat in brand gestoken en werden er benzinestations vernield.