Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Georgië

Georgië Tbilisi, hoofdstad Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Het is het culturele en politieke centrum van Georgië. In de stad leven veel Russen, Armenen, Joden en Grieken. Veel gebouwen in neo klassistische stijl zijn gerenoveerd.

Georgië ligt op het kruispunt van Europa en Azië. Door de ligging aan de Zijderoute, is er een opeenvolging van vreemde overheersingen. Er zijn Turkse, Romeinse, Griekse, Arabische en Perzische invloeden te vinden. Iedere reiziger zal gecharmeerd raken door het landschap met hoge bergpieken, groene dalen en eeuwenoude monumenten. De gastvrijheid van de bevolking is hartverwarmend. Ontdek Georgië.

De republiek Georgië telt 5,4 miljoen inwoners en is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland. Er wordt Georgisch, Armeens, Azerbeidzjaans of Russisch gesproken. De veeteelt is gevarieerd, men houdt onder andere schapen, geiten, maar ook pluimvee, zijdewormen en bijen. Meer lees je op de officiële site van het bureau voor toerisme: Georgia tourist guide

Tiblisi

Tbilisi heeft een prachtig gerestaureerd centrum. Voor 25 euro kun je een ruime kamer in het enorme staatshotel Iveria reserveren. Sobere lange gangen, bloemetjes behang aan de muur, schaars verlicht. Aan de ene kant is er het oude stadsdeel met zijn parken en smalle straatjes met kinderhoofdjes met houten huisjes langs de Mtkvari-rivier.

In het nieuwe stadsdeel is het heerlijk flaneren over de imposante Prospekt Rustaveli boulevard en limonade drinken bij een echte limonade bar. Een brede straat vol klassieke gebouwen en winkels. In het hart van de stad vind je winkels, regeringsgebouwen, theaters en een operahuis.

Badhuis

Hedendaagse kunst kan je bewonderen langs de Mtkvari rivier waar kunstenaars elke dag hun werk uitstallen. Vlakbij het centraal station is elke dag een markt met lokale producten. Buiten zie je verschillende producten uit de achterbak van de auto komen. Bij het overdekte gedeelte van de markt zijn noten, diverse kruiden, groenten en fruit in overvloed aanwezig. Er wordt van alles aangeboden.
In het hart van de stad vind je winkels, regeringsgebouwen, theaters en een operahuis uit 1896. Hier ligt ook het Georgisch Staatsmuseum, met vele Russische iconen en fresco’s. Vanaf het hooggelegen Narikala-fort heb je mooi zicht op de stad. Ander hoogtepunt is het Museum van de Georgische Architectuur, waar je woonhuizen of andere woonvormen kan bekijken.

David Gareja klooster

Het David Gareja klooster is een grottenkloostercomplex op de grens met Azerbeidzjan. Het ligt op 4,5 uur rijden van Tbilisi. Het is niet ongebruikelijk om onderweg militaire posten tegen te komen. Koepel, gewelf, altaar en ornamenten van deze bezienswaardigheid zijn uit massief steen.

In de buurt ligt de provincie Kakhetië, een bekende wijnregio van Georgië. Kakhetië was vroeger de wijnleverancier van de Sovjet-Unie en nog steeds worden er vele wijnsoorten gemaakt. Elke familie heeft wijnvaten in de tuin. ‘s Avonds kan je de verschillende soorten wijn proberen. Een ‘tamada’ (toostmeester) zal aangewezen worden als gastheer om de juiste toasts uit te brengen. De khajapuri (Georgische kaasbroden) zullen niet op tafel ontbreken.