Georgië ligt op het kruispunt van Europa en Azië. Door de ligging aan de Zijderoute, is er een opeenvolging van vreemde overheersingen. Er zijn Turkse, Romeinse, Griekse, Arabische en Perzische invloeden te vinden. Iedere reiziger zal gecharmeerd raken door het landschap met hoge bergpieken, groene dalen en eeuwenoude monumenten. De gastvrijheid van de bevolking is hartverwarmend. Ontdek Georgië.
De bekendheid van Georgië kreeg door het tv-programma Wie is de Mol een enorme boost. De kandidaten reden door indrukwekkende landschappen en bezochten prachtige bezienswaardigheden. Het is wel duidelijk, Georgië is een van de mooiste landen ter wereld. Het land behoort officieel bij Azië, de bewoners voelen zich Europees. Dat zie je terug in het feit dat ze mogen meedoen aan het Europees Kampioenschap Voetbal en Europees Songfestival.
Het land bestaat uit twaalf deelgebieden, twee daarvan hebben een autonome status; Adzjarië en Abchazië, die aan aan de Zwarte Zee liggen. Georgië is gelegen aan de zuidelijke Kaukasus, een gebergte aan de zuidkant van Rusland en grenst aan Armenië, Turkije en Azerbeidzjan.
Gastvrij en vriendelijk Georgië
De republiek Georgië telt 5,4 miljoen inwoners en is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland. Er wordt Georgisch, Armeens, Azerbeidzjaans of Russisch gesproken. De veeteelt is gevarieerd, men houdt onder andere schapen, geiten, maar ook pluimvee, zijdewormen en bijen.
De Georgiërs zijn een heel gastvrij en vriendelijk volk. ‘Iedere gast komt van God’ is een bekend gezegde in het land en dat brengen ze ook in praktijk bij de gasten die hun land bezoeken. en zo wordt je als toerist ook echt behandeld. Georgiërs zijn trots op hun land en willen dit graag aan iedereen laten zien. Naast de steden is het ook interessant om door de kleurrijke dorpjes te rijden. Elk dorp heeft z’n eigen kleuren op schuttingen en deuren. Van geel, groen tot blauw.
In het noorden van Georgië vormt het Kaukasusgebergte de grens met Rusland. Door ongeregeldheden is de grens met Rusland al een aantal jaren gesloten. Georgië heeft een afwisselend landschap; met bergen, stranden en veel natuur. Ruim dertig procent van het land bestaat uit bos en er zijn acht Nationale Parken.
Georgische wijn! In de Nederlandse schappen van de supermarkt zul je ze niet vinden, maar Georgië brengt geweldige wijnen voort. In het land werd al 6000 voor Christus wijn verbouwd, archeologen hebben wijnkruiken met de oudste resten van druivenpitten ter wereld gevonden. De belangrijkste wijngaarden liggen op de heuvels langs de Mtkvari-rivier en bij de rivierbeddingen. Verder is de streek Signagi een van de belangrijkste wijnstreken in het land met immense druiventrossen aan de kant van de weg.
Tiblisi
Tbilisi is de hoofdstad van Georgië en heeft een prachtig gerestaureerd centrum. In de stad zie je veel sporen van het Russische verleden terug, maar tegenwoordig iis er veel bijgebouwd en doet het Europees aan. Voor 50 euro kun je een ruime kamer in het enorme staatshotel Iveria reserveren. Sobere lange gangen, bloemetjes behang aan de muur, schaars verlicht. Aan de ene kant is er het oude stadsdeel met zijn parken en smalle straatjes met kinderhoofdjes met houten huisjes langs de Mtkvari-rivier.
In het nieuwe stadsdeel is het heerlijk flaneren over de imposante Prospekt Rustaveli boulevard en limonade drinken bij een echte limonade bar. Een brede straat vol klassieke gebouwen en winkels. In het hart van de stad vind je winkels, regeringsgebouwen, theaters en een operahuis.
De hoofdstad van Georgië telt meer dan dan 1,5 miljoen inwoners en je kunt er terecht in een van de vele restaurants en café’s, maar ook de Turkse badhuizen & hammams zijn talrijk.
Badhuis
Hedendaagse kunst kan je bewonderen langs de Mtkvari rivier waar kunstenaars elke dag hun werk uitstallen. Vlakbij het centraal station is elke dag een markt met lokale producten. Buiten zie je verschillende producten uit de achterbak van de auto komen. Bij het overdekte gedeelte van de markt zijn noten, diverse kruiden, groenten en fruit in overvloed aanwezig. Er wordt van alles aangeboden.
In het hart van de stad vind je winkels, regeringsgebouwen, theaters en een operahuis uit 1896. Hier ligt ook het Georgisch Staatsmuseum, met vele Russische iconen en fresco’s. Vanaf het hooggelegen Narikala-fort heb je mooi zicht op de stad. Ander hoogtepunt is het Museum van de Georgische Architectuur, waar je woonhuizen of andere woonvormen kan bekijken.
David Gareja klooster
Het David Gareja klooster is een grottenkloostercomplex op de grens met Azerbeidzjan. Het ligt op 4,5 uur rijden van Tbilisi. Het is niet ongebruikelijk om onderweg militaire posten tegen te komen. Koepel, gewelf, altaar en ornamenten van deze bezienswaardigheid zijn uit massief steen.
In de buurt ligt de provincie Kakhetië, een bekende wijnregio van Georgië. Kakhetië was vroeger de wijnleverancier van de Sovjet-Unie en nog steeds worden er vele wijnsoorten gemaakt. Elke familie heeft wijnvaten in de tuin. ‘s Avonds kan je de verschillende soorten wijn proberen. Een ‘tamada’ (toostmeester) zal aangewezen worden als gastheer om de juiste toasts uit te brengen. De khajapuri (Georgische kaasbroden) zullen niet op tafel ontbreken.
Mtskheta
Een van de oudste steden van Georgië is Mtskheta één van de oudste plaatsen van Georgië. De stad herbergt vele historische gebouwen die je kunt bezoeken, waaronder de Svetitschoveli-kathedraal die in de elfde eeuw werd gebouwd. Hier hebben de aartsbischoppen is van Mtskheta en Tbilisi hun hoofdkwartier. Je kunt deze kathedraal bezoeken en de Svetitschoveli-kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.
Het Dzjvariklooster ligt in de buurt van de stad en hier heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Het klooster is in de zesde eeuw gebouwd is maakt ook deel uit van de Werelderfgoedlijst.
Gori
Gori is een bijzondere stad en heeft dus een grote aantrekkingskracht op veel Russen, omdat hier het geboortehuis van Stalin staat. Even verderop staat een majestueus fort op een heuvel. Gori is een tussenstap op weg naar de grottenstad Upliststikh, die je zeker moet hebben gezien. Hier hebben in vroegere tijden 20.000 mensen gewoond, waar naast woningen ook theaters en een koningshof was gevestigd. Hier worden tegenwoordig ook oude spelen en festivals georganiseerd.
Tot slot: Bezoek ook zeker Vardzia, die je kunt bereiken door een spectaculaire rit door de Semi woestijn. Het is een stad die in de wanden van een berg is uitgehakt waarin mensen vroeger woonden. Vardzia dateert uit de twaalfde eeuw en werd bevolkt door rond de 50.000 mensen.