Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Gibraltar

Gibraltar Gibraltar, de bekende rotspunt en ook een stukje Engeland.

Gibraltar ligt op het zuidelijkste puntje van Spanje, aan de straat van Gibraltar. de Rots van Gibraltar is altijd een strategisch belangrijk punt geweest in de geschiedenis.

Het deed dienst als decor in de openingsscène van de James Bondfilm The Living Daylights. Gibraltar, de Britse enclave omringd door Spaans grondgebied spreekt tot de verbeelding. Een bijzonder stukje land, dat je eens in je leven moet hebben gezien. De Rots van Gibraltar is de belangrijkste bezienswaardigheid. Meer achtergronden in: Wikipedia Gibraltar

Brits bestuur

Gibraltar is een Brits overzees gebied en ligt aan de grens met Zuid-Spanje. Het heeft ook nog een Nederlands verleden: in 1704 werd het land door een Engels-Nederlands leger veroverd tijdens de Spaanse Successieoorlog. Nederland droeg daarna het gebied over aan Groot-Brittannië. Sindsdien valt het schiereiland onder Brits bestuur.

En dat is een doorn in het oog van Spanje, dat het grondgebied claimt. Spanje maakte al een paar keer aanspraak op de rotspunt, maar de bewoners zelf willen niet bij Spanje horen. Volgens de grondwet van 2006 regelt Gibraltar zijn eigen zaken, maar defensie en buitenlandse zaken vallen onder de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

Apenkolonie

Meest in het oog springende bezienswaardigheid is de rots waar een apenkolonie leeft die door de Britten werd ingevoerd. Een oude legende zegt dat, als de apen van de rots weg zijn, de Engelse heerschappij is afgelopen. Toeval of niet, mede daarom wordt de apenkolonie vertroeteld en goed verzorgd.

Churchill heeft zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog apen uit Noord-Afrika laten overkomen omdat de populatie flink was gekrompen. Tegenwoordig leven er honderden apen, maar het voeren van de dieren is in principe verboden. Doe je dat wel, dan riskeer je een forse boete.

Engelse pubs

Natuurlijk is de Brits aandoende sfeer prachtig om mee te maken. Engelse pubs en typische restaurantjes kleuren het straatbeeld. En nog een voordeel: Je kunt er tax free shoppen omdat het een belastingvrije status geniet. Het verkeer op het land rijdt rechts, in tegenstelling tot in Engeland. De maximumsnelheid is 50 kilometer per uur. Het is soms best lastig om in en uit Gibraltar te komen, want de Spanjaarden en Britten vertragen de grensovergang met procedures en controles. Dat komt mede door het grensconflict tussen beide landen.