Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Grenada

St. George, Grenada De haven van St. George, de hoofdstad van Grenada. In het stadje staan pastelkleurige huisjes met rode daken, een restant van de Franse kolonisten die het stadje in 1705 stichtten met de naam Fort Royal. Je ziet dan ook een unieke mix van Franse en Engelse koloniale architectuur.

Onontdekt en zelden bezocht. Dat kan gezegd worden over het Caribische eiland Grenada. Het is een prachtig eiland met een interieur van regenwoud. Met witte stranden langs de kust en mooie duiklocaties. En niet t vergeten St. George’s, de hoofdstad, met stoere forten uit lang vervlogen tijden en huizen in alle kleuren.

Is dat niet de plek waar de Verenigde Staten begin jaren tachtig binnenviel? En werd het land niet verwoest door een orkaan in 2004? Ja, maar de inwoners van het op tien na kleinste land ter wereld zijn sterk en krabbelden weer op. De eilandengroep ligt in het Caribische gebied ten zuiden van de Grenadines.

Carriacou

In het noorden ligt Trinidad en Tobago. Naast het hoofdeiland Grenada is er nog het kleinere eiland Carriacou. Andere eilanden zijn Petit Martinique, Rhonde-eiland, Large Island, Saline-eiland, Caille-eiland, Diamond eiland en Frigate-eiland. Grenada is onderdeel van het Gemenebest van Naties (Commonwealth realm) en daardoor is de Britse koningin het staatshoofd. De dagelijkse macht ligt in handen van de regeringsleider van de grootste partij van het land. Meer lees je in het officiële bureau voor toerisme: Grenadagrenadines.com

Christoffel Columbus

In 1498 doet de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus het eiland aan en hij noemde het eiland Grenada. Al snel probeerden de Engelsen het land te veroveren, maar de bevolking van Grenada stak daar een stokje voor. De Fransen slaagden er wel in en vestigden in 1630 een kolonie op Grenada.

Dat ging met veel bloedvergieten gepaard, want bijna alle bewoners van Grenada werden gedood. In 1763, bij het Verdrag van Parijs, veroverden de Engelsen opnieuw Grenada, dat duurde tot 1974 toen het land onafhankelijk werd. De eerste vijf jaar regeerde Sir Eric Gairy, een autoritaire machthebber.

New Jewel Movement

Vanaf 1979 werden er enkele staatsgrepen gepleegd. Eerst was het Maurice Bishop, leider van het linkse New Jewel Movement, die de macht greep, maar hij faalde. In 1983 deed generaal Huson Austin het nog eens dunnetjes over. De Verenigde Staten vreesde dat het communistische Cuba achter de staatsgreep zat en ging over tot militaire actie samen met enkele andere Caribische landen. Daarna ging het beter met het land en kwam het in rustiger vaarwater.

Ook omdat de VS Grenada steunde met miljoenen dollars. Grenada werd in 2004 overvallen door orkaan Ivan, waarbij negentig procent van de bebouwing op het eiland werd verwoest.

Grand Anse Beach

Grenada is groen, bergachtig en omgeven door prachtige stranden. Grand Anse Beach is een langgerekt strand rond een rustige baai. Er zijn nog vulkanen actief en het land is bedekt met weelderige regenwouden. Naast een overweldigende natuur bezit het eiland een rijke geschiedenis en een diepgeworteld cultureel erfgoed.

Naast de eeuwenoude specerijenplantages en distilleerderijen van rum kun je genieten van de lokale festivals en markten. De belangrijkste specerijen zijn nootmuskaat, kruidnagel, gember, kaneel en cacao.

St. George’s

De hoofdstad is St. George’s, die er nog steeds uitziet als een oud schilderij van een vergeten dorp aan zee. Het wordt beschouwd als één van de mooiste steden van het Caribisch gebied. Hier vind je nog koloniale gebouwen van de Fransen en Engelsen en voel je je soms nog in een Europese invloedssfeer.

Op het hoofdeiland ligt het bekendste nationale park van Grenada: Grand Etang Nationaal Park. Hier ligt ook het gelijknamige meer Grand Etang Lake, een kratermeer in het centrum van het park. In dit park kun je prachtige wandelingen maken, zoals de wandeling naar de Seven Sisters Falls, de zeven watervallen die midden in het regenwoudliggen.