Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Griekenland

Akropolis Athene Griekenland De Akropolis in Athene. Het betekent in het Grieks ‘het hoogste punt van de stad’. De Akropolis is 156 meter hoog en heeft een platte bovenkant en zeer steile hellingen. De beschermgodin Athena had hier haar belangrijkste heiligdom gevestigd, vandaar dat de Akropolis ook wel de ‘heilige rots’ wordt genoemd.

Griekenland bestaat uit meer dan 14 eilanden. Dus wie van zon zee en strand houdt is het een paradijs. Het land heeft door al die eilanden meer kustlijn dan ieder ander land in Europa Maar Griekenland is meer dan dat. Minoïsche, Myceense en andere volkeren uit de klassieke oudheid hebben delen van hun beschaving hier achter gelaten.

Van de 1400 eilanden zijn overigens slechts 170 bewoond. Kreta is het grootste eiland, daarnaast zijn er veel groepen eilanden, zoals de Dodecanesos en de Cycladen. De totale kustlijn bedraagt ruim vijfduizend kilometer. Viervijfde van Griekenland bestaat uit bergachtig gebied. De hoogste berg is de Mount Olympus, met een hoogte van 2917 meter. Je kunt ‘m ook beklimmen. Meer lees je op de officiële site van het Grieks verkeersbureau: Grieks verkeersbureau

Peloponnesos

De Peloponnesos is een veelbezochte vakantiebestemming. Tot 1893 was de Peloponnesos een schiereiland, maar in dat jaar werd het kanaal van Korinthe gegraven en sneed de Peloponnesos af van het vasteland. Het markante kanaal is 25 meter breed en lijkt door een vlijmscherp mes doorsneden.

De Peloponnesos is goed met het openbaar vervoer te doen en je kunt er zeker twee weken rondtoeren. Ga je langs de kust, dan kun je een overdosis aan strand, zee en cultuur verwachten. Het eiland heeft veel stranden met een helderblauwe zee. Wel is er relatief veel kiezelstrand. Ook de natuur is groots.

Het eiland kenmerkt zich door diepe inhammen in het zuiden, grillige gebergten en woeste landschappen in het binneland. Maar het meest indrukwekkend zijn de vele plaatsen met antieke beschavingen. De Myceense, de Venetiaanse en de Turkse overheersing hebben er hun sporen nagelaten.

Epidaurus

Epidaurus is is zo’n juweeltje uit de antieke oudheid en ligt 65 kilometer van Korinthe in het noorden van de Peloponnesos. Het is een van de meest bezochte plaatsen. Het is een nagenoeg volledig intact gebleven theater, met een betoverend staaltje van architectuur. Niet voor niets worden er nog steeds voorstellingen gehouden. Er kunnen liefst 14.000 mensen op de stenen tribunes zitten. De ruïnes van Mykene zijn ook een toeristische trekpleister.

De ruïnes werden door de Duitser Schliemann ontdekt en op deze plek werd de strijd tegen Troje voorbereid. Monenvasia is een klein eilandje in het zuiden. Het zit via een weg aan het vasteland vast. Op het eilandje ligt een middeleeuws stadje, waar je met veel bewondering doorheen slentert. Het stadje ligt tegen een hoge bergrug aan. Autoverkeer is hier niet toegestaan.

Klassieke oudheid

Sparta en Olympia zijn bekende plaatsen uit de klassieke oudheid. Er zijn veel archeologische vindplaatsen te bekijken. In het zuiden liggen twee aangename kustplaatsen, waar je een paar dagen kunt overnachten: Gythion en Kalamata.