Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Guatemala

tempel van Tika Guatemala De tempel van Tikal. Het is de grootste Maya ruïne van Latijns Amerika. Je kunt door dit verloren rijk slenteren en en dwaalt dan tussen overwoekerde tempels door de jungle.

Het Midden-Amerikaanse Guatemala kenmerkt zich door enorme verschillen in arm en rijk, mooi en lelijk, gelukkig en triest. Het land kent schitterende bossen, wereldberoemde tempels, levendige markten en een vriendelijke bevolking. Maar Guatemala is niet alleen paradijs: de helft van de bevolking van Guatemala-stad leeft in de krottenwijken, drugs- en drankgebruik is aan de orde van de dag en kleine boeren in de binnenlanden hebben de grootste moeite om overeind te blijven tussen het geweld van de koffiebaronnen.

Guatemala heeft ruim tien miljoen inwoners. Antigua is dé studentenstad en tevens de meest westerse stad van het land. Het is de uitvalsbasis voor taalstudenten die zich de Spaanse taal eigen willen maken. De hoofdstad Guatemala-stad telt naar schatting twee-en-een-half miljoen inwoners, maar de geschatte aantallen variëren omdat bijna de helft van hen in de krottenwijken rondom de stad woonachtig is. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Guatemala

Koffie Guatemala

De kans is groot dat veel gelukzoekers in de bananen- en koffieverwerkende branche terechtkomen. Dat zijn de twee belangrijkste exportprodukten van het land. Koffie is zelfs al meer dan honderd jaar hét nationale produkt. Aan de kleur en manier van weven van de kleding kun je zien uit welk dorp de Guatemalteek afkomstig is.

Natuurlijk gaat dat verhaal alleen op voor de kleinere plaatsen, maar voor de oplettende reiziger is het leuk om daar op te letten wanneer hij of zij op een markt loopt. De bevolking bestaat uit de helft ladino’s en de helft indégenas. De ladino’s hebben nagenoeg alle macht in handen en er is volgens het boek Guatemala (uitgegeven door Koninklijk Instituut voor de Tropen, Den Haag) zelfs sprake van een soort van rassendiscriminatie. Als niet-ladino wordt je door een ladino een beetje met de nek aangekeken.

Vervoer Guatemala

Voor de reiziger is Guatemala een redelijk makkelijk te bereizen land. De bus is het voornaamste reismiddel, maar voor kortere ritten is de taxi een heel behoorlijk alternatief. Het is aan te raden een taxi te gebruiken voor afstanden van hotel naar busstation of vliegveld. Het is geen schande om een keer wat te veel te betalen.

Een volgende keer gewoon iets meer op uw strepen blijven staan. Guatemala kent nauwelijks treinen, alleen langs de kust loopt een lijntje, met gevolg dat de bus de rol van nationaal vervoermiddel op zich heeft genomen. Het is iedere keer weer afwachten wat voor type je aantreft, met een beetje geluk kun je de langere afstanden (minimaal 6-8 uur) met een touringcar overbruggen, de kleinere ritten gaan steevast met bussen die veel meer mensen blijken te kunnen vervoeren dan wettelijk is toegestaan. Ze noemen het dan ook de ‘chicken bus’: vol met mensen, kippen en groenten.

Guatemalteekse keuken

Diegenen die willen internetten of e-mail naar het thuisfront willen versturen hoeven niet te wanhopen, want in de grotere plaatsen en zeker in de meer toeristische gebieden zijn voldoende Internetcafe’s te vinden. Het Guatemalteekse eten is niet echt afwijkend van de rest van Midden-Amerika. De hoofdbestanddelen zijn bonen en maïs. Maaltijden zijn echter heel goed eetbaar, hooguit een beetje flauw van smaak. De temperatuur in Guatemala is een andere warmte dan in Nederland gebruikelijk is als het een graad of dertig is.

Guatemala stad

Maya-tempels zijn er zowel in Guatemala zelf als in Copán, net over de grens met Honduras. Verder zijn er de hoofdstad Guatemala-stad, Antigua en Todos Santos Cuchumatán (hooggebergte). De bosrijke binnenlanden van Guatemala zijn niet alleen de vindplaats van mooie Maya-ruïnes en een favoriete plaats voor toeristen, de drugsindustrie heeft deze gebieden sinds de jaren tachtig eveneens innig omarmd.

De binnenlanden zijn voor drugsbestrijdingorganisaties zeer moeilijk bereikbaar en vanuit de lucht zijn de distributieplaatsen waar de drugs opgeslagen liggen nagenoeg onvindbaar. Het zal dan niet verbazen dat drugs redelijk makkelijk verkrijgbaar zijn in de meer stedelijke gebieden.