Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Guinee-Bissau

Guinee-Bissau De Portugezen ontdekten Guinee-Bissau in 1450 en vond het eeuwenland niet nodig om meer te bezetten dan de kuststroken.

Guinee-Bissau is het land van authentieke Afrikaanse stammen, die vreselijk aardig zijn, slaperige koloniale steden, prachtige eilanden met stille, witte stranden. Prima redenen om dit West-Afrikaanse land te bezoeken, maar helaas is het allerminst rustig in het gebied.

Sinds de onafhankelijkheid is de geschiedenis van Guinee-Bissau getekend door dictaturen en burgeroorlogen. Bovendien zou het land nu een hoofdrol spelen als tussenstop op bekende smokkelroutes van Zuid-Amerika naar Europa.

Antonio Salazar

De Portugezen ontdekten Guinee-Bissau in 1450 en vond het eeuwenland niet nodig om meer te bezetten dan de kuststroken. Maar met het afschaffen van de slavernij en het overbodig worden van de slavenmarkten aan de kust wilden de Portugezen hun positie versterken en namen ook het binnenland in.

Ten tijde van de macht van Portugals dictator Antonio Salazar werd er in Guinee-Bissau niets anders verbouwd dan pinda’s voor de export. In de jaren ’60, toen vele Afrikaanse landen vochten voor hun onafhankelijkheid, weigerde Salazar om Guinee-Bissau als kolonie op te geven. Het resultaat was een van de meest bloedige onafhankelijkheidsoorlogen in de Afrikaanse geschiedenis.

Onafhankelijkheid

Pas na de val van Salazar in 1974 werd het land eindelijk onafhankelijk. Sinds die tijd heeft het land te kampen met een hoge mate van analfabetisme, een lage levensverwachting, hoge kindersterfte en grote voedseltekorten. De groeiende armoede en corruptie mondde eind jaren ’90 uit in een bloedige burgeroorlog.

Pas in 2005 werden behoorlijk vreedzame democratische verkiezingen gehouden, met als resultaat: wederom een dictator aan het bewind. Corruptie, schendingen van de mensenrechten en strenge censuur zijn aan de orde van de dag.

Trekpleister

De grootste trekpleister van Guinee-Bissau is de eilandengroep Bijuagos. Bolama, Bubaque en Galinhas zijn de bekendste eilanden van deze groep en hebben allemaal hun eigen karakter en charme al zijn de wuivende palmen en witte zandstranden van alle eilanden even aanlokkelijk. Voor schitterend houtsnijwerk moet je op Bolama zijn en op Galinhas kun je kennismaken met authentieke stammen. Bubaque is het grootste eiland en hier is ook de meeste accommodatie te vinden. Een aardige plek om even helemaal tot rust te komen aan een van de hagelwitte stranden. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Guinee Bissau

Bissau

De hoofdstad Bissau is een charmante koloniale stad, ondanks de afbrokkelende gebouwen en gaten in de straten. Je kunt er mooie koloniale huizen in pasteltinten zien en er zijn genoeg bijzondere lokale artiesten aan het werk. Avendida Amilcar Cabral is de belangrijkste straat van de stad. Hier vind je mooie huisjes en het Fortaleza, het fort waar het mausoleum van Afrikaanse held Amilcar Cabral zich bevindt.

Verder het binnenland in vind je mangrovebossen en regenwoud. Met de organisatie Jemberem kun je een bezoek brengen aan Chantanhez National Park. Hier kun je diverse wilde diersoorten, zoals chimpansees en olifanten, zien.