Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Guinee

Guinee Schoolkinderen aan het leren in een dorp in Guinee. Het land is een van de natste landen in West-Afrika. In de hoofdstad Conakry valt er gemiddeld zelfs vier meter regen per jaar.

Tropische bossen en weelderige regenwouden, watervallen en een bijzonder dierenrijk. Het landschap van Guinee is adembenemend en spectaculair. Niet voor niets wordt het ook wel de “Tuin van West-Afrika” genoemd. Maar het is ook een land met een gebruiksaanwijzing door een onstabiele geschiedenis en de alom aanwezige armoede.

Guinee, een land met veel rituelen en een bijzondere cultuur, is een presidentiële republiek in West-Afrika en ligt aan de Atlantische Oceaan. Eeuwenlang was het land afgesloten van de buitenwereld, maar opent steeds meer de deuren voor de rest van de wereld. Guinee is vrij vertaalt “vrouw” is één van de natste landen in West-Afrika.

Het land heeft een rijke cultuur en is bekend van de Malinke muziek, die je op elke hoek van de straat kunt horen. Deze opzwepende ritmische muziekstijl verschaft inspiratie aan vele Afrikaanse muzikanten, zoals de Les Ballets Africains.

Lansana Conté

Het land was een Franse kolonie , maar werd op 2 oktober 1958 onafhankelijk. Sékou Touré werd de eerste president, maar toen hij in 1984 werd overleed volgde een staatsgreep en werd de macht overgenomen door generaal Lansana Conté. Tijdens zijn bewind was er veel oppositie en onregelmatigheden, maar die werd snel neergeslagen. Nadat Conté op 22 december 2008 overleed, nam kapitein Moussa Dadis Camara de macht over en verklaarde zich tot president.

Mount Nimba

Guinee is gezegend met een prachtige natuur. In Guinee vind je in de Fouta Djalon tussen de Tinkisso rivier en de grens met Mali veel wilde dieren. Bekend is het Mount Nimba natuurreservaat, dat voor een deel in Guinee ligt. Hier vind je nijlpaarden, olifanten, apen, hyena’s, krokodillen en panters.

Aan de grens met Senegal ligt Badiar Nationaal Park. De Fouta Djalon Plateau in het westen heeft een adembenemend landschap en prachtige wandelpaden met watervallen. Guinee heeft niet veel stranden, maar ligt wel aan de kust. Het bekendste strand van Guinee is het Belle Air Strand bij Cape Verga. Alcatraz Island is een broedplaats voor een van de grootste zeevogel kolonies in West Afrika. Er bestaat een kustlijn van 320 kilometer. De oppervlakte van het land is 245.857 vierkante kilometer, even groot als Groot-Brittannië. Meer achtergronden en feiten over het toerisme: Wikipedia Guinee

Hoofdstad Conakry

De voornaamste stad is de hoofdstad Conakry met twee miljoen inwoners. De hoofdstad heeft een bruisend nachtleven en is veiliger dan de meeste andere West-Afrikaanse hoofdsteden. Conakry heeft een typische Afrikaanse sfeer. Vaak met groepen dansende mensen op straat, die de lokale instrumenten bespelen.

De stad, die ook last heeft van criminaliteit, ligt op een schiereiland en er wonen ook veel buitenlanders. Er zijn dan ook consulaten, banken, luchtvaartmaatschappijen, winkels en restaurants. Je kunt het Musée National bezoeken met een collectie Afrikaanse maskers en muziekinstrumenten.

Ook kun je het presidentiële paleis bezoeken, het Palais de l’OUA. Aan de noordkant van de Route du Niger ligt het Palais du Peuple, een enorm gebouw dat door de Chinezen uit de grond is gestamd waar balletvoorstellingen worden gehouden. Vijf kilometer ten zuiden van de stad liggen de Îles de Los, een groep kleine eilanden. Het is een recreatiegebied voor de weekeinden.

Malinké volk

Enkele andere belangrijke steden zijn Guéckédou, Kankan en Kindia. Guéckédou is een gevaarlijke stad en staat bekend als een smokkelaarcentrum. Niet voor niets ligt het aan de grens met Sierra Leone. Er is weinig te doen, behalve dat het een bruisende markt heeft waar de hele regio op afkomt, inclusief mensen uit de omliggende landen. De tweede stad van Guinee is Kankan, het spiritueel centrum van het Malinké volk.

Vroeger was het de hoofdstad van het oude rijk Mali. Je kunt hier het presidentiële paleis bezoeken, maar ook de markt en de Grande Mosquée. Kindia is bekend van de textiel en staat vol met ateliers en herbergt de grootste kledingmarkt van Guinee. Even buiten de stad vind je de Bridal watervallen.

Guinee is een van de natste landen in West-Afrika. De gemiddelde temperatuur is dertig graden Celsius. De beste tijd om het land te bezoeken is november en december, na de regens, maar vóór de stoffige Harmattan woestijnstormen.