Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Guyana

Mount Roraima landschap in Guyana Het Mount Roraima landschap in Guyana. Vandaag de dag is Mount Roraima een bestemming vooral voor backpackers. De meeste wandelaars huren een gids om het gebied te verkennen.

Guyana ligt dicht bij de evenaar, zodat er tussen de winter en zomer weinig klimaatverschil is. Het regenseizoen is van april tot en met augustus en van november tot en met januari. De beste tijd om Guyana te bezoeken is de periode tussen de regentijden.

Het waren Nederlandse zeevaarders die als eerste Europeanen een nederzetting in Guyana bouwden. In 1615 vestigden Nederlandse handelaren zich aan de oever van de Essequibo-rivier en dreven handel met de inheemse indianen. Vanaf 1750 voerden de Nederlanders ook slaven vanuit het land  naar Nederland om ze in te zetten voor de bouw van dijken en polders. In deze periode werd onder meer de kustplaats New Amsterdam gesticht. Meer op het officiële bureau voor Toerisme: Guyana tourism

Onafhankelijkheid Guyana

Na de ontmanteling van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), de vroegere Nederlandse handelsvloot, namen de Engelsen definitief de controle over. Al eerder hadden de Engelsen grote delen in het binnenland onder beheer. De Nederlanders trokken zich terug en richtten zich helemaal op het naastgelegen Suriname.

Van 1846 tot 1917 kwamen meer dan een kwart miljoen immigranten naar het land, dat grote invloed heeft gehad op de demografische ontwikkeling van Guyana. Sinds 1966 is het onafhankelijk, maar het is nog wel lid van het Britse Gemenebest. Er wonen ongeveer 850.000 inwoners in Guyana.

Engels is de officiële voertaal, maar in het binnenland worden ook inheemse talen gesproken, waaronder het Creools. Het land heeft een oppervlakte van 215.000 vierkante kilometer en ligt ingeklemd tussen Venezuela (westen), Brazilië (zuiden) en Suriname (oosten). In het noorden grenst het aan de Atlantische Oceaan, waar ook de hoofdstad Georgetown ligt, dat een inwonertal van 200.000 heeft. Bauxiet is het grootste exportproduct.

Georgetown

De hoofdstad Georgetown in het bijzonder staat bekend als een stad waar je goed moet oppassen. Vooral ´s avonds bestaat het gevaar dat je wordt overvallen. Zelfs overdag ben je niet in alle wijken veilig. Vermijd in elk geval de Tijgerbaai.

Een tip: je kunt beter niet ´s nachts op het vliegveld Timehri Airport van Georgetown arriveren, ook een plek met een kans op beroving. Beter is het om in een naburig land – bijvoorbeeld op Curaçao – te arriveren en daarna naar Guyana te reizen.