Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Haïti

Haïti Haïti is een gevaarlijk land op door te reizen, maar toch meren er cruiseschepen aan. Zij kunnen naar Petionville – een rijke en veel veiliger buitenwijk van Port-au-Prince, waar het grootste deel van het nachtleven van de hoofdstad, restaurants, rijke Haïtianen, en buitenlanders tegenkomt.

Ooit was het een van de rijkste kolonies ter wereld, maar tegenwoordig is Haïti het armste land van het Caribisch gebied. Je zult geen luxueuze vakantieoorden of mondaine badplaatsen aantreffen, maar een primitieve levenswijze, waarbij de bevolking gemiddeld minder dan een paar honderd euro per jaar verdient.

Vroeger was het toerisme nog een belangrijke bron van inkomsten, maar inmiddels laten de cruiseschepen het eiland links liggen. Het land gaat gebukt onder een schrijnende armoede, waar de bewoners moeite hebben hun kostje bijeen te sprokkelen. Jarenlang werden de bewoners gekweld door politieke strubbelingen en een chaotische economie. Ook de natuur is aangetast. Er is nauwelijks meer regenwoud, omdat de bevolking bossen kapte voor brandhout of landbouwgrond. Meer achtergronden in: Wikipedia 

Arawak indianen

Haïti heeft ongeveer 9 miljoen inwoners, voornamelijk afstammelingen van de Afrikaanse negerslaven. Het land vormt samen met de Dominicaanse Republiek het eiland Hispaniola. Het heeft een oppervlakte ter grootte van België en bestaat uit een bergachtig landschap. Tachtig procent van de bewoners is werkzaam in de landbouw.

Er wordt koffie, rijst, suikerriet en sisal verbouwd. Na de ontdekking van Hispaniola door Columbus in 1492, lijfden de Spanjaarden het eiland in. Daarbij werd de oorspronkelijke bevolking, de Arawak-indianen, uitgeroeid. In 1697 werd een deel van Hispaniola aan de Fransen overgedragen.

Op 1 januari 1804 riep het land de onafhankelijkheid uit. Na een relatief rustige periode, waarbij de Amerikanen zich over Haïti ontfermden als beschermheer, werd de situatie onstabiel toen ze in 1935 het weer verlieten. Dictators hadden de macht en holden op alle manier het land uit.

Port-au-Prince

De hoofdstad van Haïti is Port-au-Prince, een van de grootste steden van het Caribisch gebied met anderhalf miljoen inwoners. Deze stad ligt aan de baai ‘Golfe de la Gonâve’, waar chique buitenwijken worden afgewisseld met moderne zakenwijken en krottenwijken. Ten zuiden van het exotische Port-au-Prince ligt Jacmel, een plaats waarvan wordt gezegd dat er de lekkerste koffie van het Caribisch gebied wordt geschonken.