Hawaii Waikiki beach. Naast wereldberoemde hotels en het parelwitte strand zijn er veel evenementen, zoals surf wedstrijden, outdoor optredens, hula dansen en outrigger kano races.
In Hawaii word je vaak begroet met ‘aloha’, oftewel welkom op deze exotische eilandengroep in de Stille Oceaan. Het is de jongste staat van de Verenigde Staten, bekend om de grasrokjes, bloemenkransen, palmen en ananassen, Honululu en Pearl Harbor, die in de Tweede Wereldoorlog door de Japanners werd aangevallen.
Er wonen meer dan een miljoen mensen op Hawaii, die uit alle hoeken van de wereld komen. Van de oorspronkelijke bevolking, de Polynesiërs is minder dan twee procent over. Naast Amerikanen hebben Japanners, Chinezen, Filippino’s en andere nationaliteiten zich op dit eiland gevestigd.
Koning Kamehameha
De bekende ontdekkingsreiziger James Cook ontdekte in 1778 de Hawaii-eilanden, bestaande uit Hawaii, Maui, Oahu en Kauai. Hij gaf ze destijds de naam Sandwich-eilanden. De eilanden werden verenigd door de machtige koning Kamehameha, die van 1795 tot 1819 regeerde. Tot eind vorige eeuw was Hawaii een koninkrijk.
In 1900 kreeg de eilandengroep de status van territorium en in 1959 werd het aan de Verenigde Staten toegevoegd als vijftigste staat. Momenteel heeft het eiland twee zetels in het Huis van Afgevaardigden, het Amerikaanse parlement.
Waikiki Beach
De bevolking leeft van de landbouw en het toerisme. Daarnaast hebben defensie-activiteiten een belangrijke rol in de eilandeconomie. Toch vinden de meeste bewoners werk in de toerisme-industrie. Hawaii ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen, die afkomen op het aangename klimaat, de betoverende natuur en de prachtige en uitgestrekte stranden.
Waikiki Beach alleen al heeft de grootste concentratie hotels en appartementen ter wereld, om precies te zijn tachtig per vierkante kilometer. Enkele toeristische attracties zijn Diamond Head, een vulkaan, gelegen bij Honolulu Bay, de kleurrijke Japanse Tamashiro Market en het futuristische State Capitol in de vorm van de vulkanische krater.
Keerzijde
De keerzijde van de medaille is dat er door het toerisme veel natuurschoon verdwenen is. De zogenaamde vakantie-architectuur oftewel de betonnen vakantieappartementen hebben het aangezicht van de eilanden vertroebeld, maar desondanks is er nog veel moois te zien op Hawaii. In 1820 werden de eerste suikerriet- en ananasplantages door missionarissen aangelegd, die nog altijd een belangrijke bron van inkomsten betekent. Daarom zijn ook veel Chinezen, Fillipino’s en Japanners naar Hawaii gekomen om te werken op de plantages.
Pearl Harbor
Er wonen ook veel Amerikaanse militairen (tien procent van de beroepsbevolking) op Hawaii, want de eilandengroep in de Stille Oceaan wordt beschouwd als een strategische plek vanwege haar ligging halverwege de westkust van Amerika en de oostkust van Azië.
Gedenkwaardig is de aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941, toen de Japanners met een verrassingsaanval vrijwel de gehele Pacific-vloot van de Verenigde Staten in puin schoten. Door deze aanval besloot Amerika zich ook te mengen in de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks trekt alleen al het gezonken schip de U.S.S Arizona enkele miljoenen toeristen.