Hongkong is een grote moderne metropool. Het gebied bestaat uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1.099 km² en grenst aan de Zuid-Chinese Zee. Er wonen meer dan zeven miljoen mensen.
Hongkong is een koopparadijs. Japanse parels, geborduurde Lingerie uit Swatow, kleding van Franse ontwerpers, diamanten, Chinese jade, Zwitserse horloges. Je kunt het niet zo gek bedenken of het is er te koop. Veel buitenlandse toeristen bezoeken het alleen al omdat ze er leuke zaken kunnen inslaan. Electronika bijvoorbeeld, zoals foto- en filmapparatuur, is vaak voor de helft van de prijs verkrijgbaar in vergelijking met Europese prijzen.
Hongkong bestaat uit een schiereiland, genaamd Kowloon dat deel uitmaakt van het vasteland van China, het eiland Hongkong en nog 235 kleine eilanden in de Chinese Zee. Het is een bruisende stad, volgebouwd met wolkenkrabbers, rijk en weelderig, druk en chaotisch, een wereld van verschil met de rest van China. Meer lees je oo de officiële tourist guide in het Nederlands: Discover Hong Kong
Lantau
Een stukje grond kopen in het centrum van Hongkong? Alleen multinationals kunnen een astronomisch bedrag neertellen voor een paar vierkante meter perceel. Vandaar ook dat er niet in de breedte, maar vooral in de hoogte wordt gebouwd. De totale oppervlakte is slechts 1050 vierkante kilometer. De meeste eilanden zijn niet bewoond, waar wel mensen wonen zijn het meestal boeren of vissers. Lantau is weliswaar tweemaal zo groot als het eiland, maar er wonen slechts enkele tienduizenden mensen. Andere eilanden zijn Aberdeen, Peng Chau en Lamma.
Kanton
China en Groot-Brittanië hadden in het begin van de negentiende eeuw al nauwe handelsbetrekkingen met elkaar, waarbij opium het belangrijkste betaalmiddel van de Engelsen was in ruil voor rijst, thee en zijde. In 1839 vernietigde de keizer van China een grote opiumvoorraad in Kanton, het was voor de Engelsen reden om de opiumoorlog te beginnen.
Na drie jaar sloten beide partijen in augustus 1942 vrede in het verdrag van Nankin, waarbij Groot-Brittannië Hongkong cadeau kreeg. In 1898 kreeg het verdrag een definitief karakter en kregen de Engelsen het stukje China voor een periode van 99 jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Japanners het eiland, in 1946 vochten de Engelsen terug en verjoegen de Japanners.
China tolereerde de Engelsen, omdat het voor hen een aantrekkelijke opening was naar de handel met het Westen. In 1997 was het contract afgelopen en komt Hongkong officieel aan China toe.
China en Hongkong
China is nog steeds erg van Hongkong afhankelijk. Veel rijke zakenlieden zijn van China naar Hongkong gegaan, maar ondersteunen Chinese projecten. De Chinese overheid heeft grote investeringen gedaan door winkels, banken en gebouwen aan te kopen. Het is voor China een handelscentrum, een sluis met de rest van de wereld.
Aan de andere kant is ook Hongkong afhankelijk van het Chinese achterland. Er worden grote hoeveelheden voedsel en water van China naar de metropool gebracht om de bevolking te voeden. De beste reistijd is de periode van oktober tot januari. Het is er dan droog, en er heerst een comfortabele temperatuur, gemiddeld zo´n 20 to 25 graden Celsius. Daarna daalt het kwik tot rond de 10 graden Celsius. De regentijd is van mei tot en met september. Tijdens deze periode kan het erg heet zijn.