Ierland

Het Quin Abbey kasteel is een ruïne van een franciscaner abdij uit de veertiende eeuw. In de twintigste eeuw werd er een nieuw franciscaner klooster naast de ruïnes gevestigd.

Het Quin Abbey kasteel is een ruïne van een franciscaner abdij uit de veertiende eeuw. In de twintigste eeuw werd er een nieuw franciscaner klooster naast de ruïnes gevestigd.

Er wordt wel eens over Ierland gezegd dat de Ierse buitenlucht tot de gezondste van de wereld behoort. Zozeer zelfs dat de Engelse schrijver Jonathan Swift ooit eens over de schone Ierse lucht zei: ‘Straks heffen de Engelsen er nog belasting op’. De lucht, die aangevoerd wordt van de Atlantische Oceaan, heeft een bijna balsemende werking op lichaam en geest.

Ierland is een geschikt wandelland. Er zijn meer dan twintig gemarkeerde langeafstandspaden, zoals de Wicklow Way of de Kerry Way. Tijdens een wandeltocht door de onherbergzame streken van het Ierse landschap is een kompas, fluitje, kaart, etenswaar, een EHBO-doos en een zaklantaarn geen overbodige luxe. Het komt voor dat wandelaars in de bergen omkomen vanwege de moeilijke omstandigheden. Op hoger gelegen gebieden kan het weer ineens omslaan, je kunt worden overvallen door mist, waardoor je nauwelijks nog een meter vooruit kunt zien.

Iers of Gaelic

In hoger gelegen delen daalt het kwik al met enkele graden en kun je gauw onderkoeld raken. De meeste ongelukken gebeuren bij het afdalen van heuvels en bergen. Raak je in nood, dan kun je het fluitje gebruiken. Het officiële noodsignaal is zes keer op het fluitje blazen of zes flitsen met de zaklantaarn, verdeeld over een minuut.

Het noodnummer is 999 waarbij je naar de speciale Mountain Rescue kunt vragen of naar de politie.Ierland heeft twee officiële talen, het Engels en het Iers of Gaelic. Het Gaelic, de oorspronkelijke taal van de Ieren, wordt op alle mogelijke manieren in ere gehouden. Het wordt gesproken op televisie, radio en op school en is een waardevol cultureel erfgoed voor de Ieren. Lees meer op de officiële website van Ierland Toerisme met reisinformatie, aanbiedingen en kaarten: Discover Ireland

Toch was deze taal in de vorige eeuw bijna verdwenen. Tijdens de hongersnood rond 1850 stierven honderdduizenden Ieren, anderen emigreerden naar het buitenland, waardoor de taal langzaam dreigde uit te sterven. Na de onafhankelijkheid in 1921 werd er een begin gemaakt van de opwaardering van de Ierse taal. De meeste Ieren spreken echter Engels.

Midges

Midges kunnen knap lastig zijn voor de vakantieganger. Het zijn hele kleine steekmuggen die bij broeierig en nat weer tevoorschijn komen. In grote zwermen komen ze op je af en veroorzaken irritante jeukbulten op onbeschermde delen van het lichaam. Ze zijn vooral tijdens zonsondergang actief en een muggenstick helpt niet echt. Tip van de plaatselijke bevolking: “Just go where there are no midges”.

Sterke drank Poteen

Schotten staan bekend om hun Whisky, maar de Ieren hebben het uitgevonden. Aeneas Coffey nam deze ontdekking mee naar Schotland. Tijdens de Engelse overheersing werd er clandestien veel sterke drank gestookt om de belasting te ontduiken. Poteen is een sterke drank die nog steeds in heel Ierland wordt gemaakt en wordt gemaakt uit aardappelen.

Tegenwoordig worden in plaats daarvan ook wel graansoorten gebruikt. Je kunt Poteen overal krijgen, maar officieel is het verboden te maken. Het is niet altijd even lekker, er zijn zelfs sterfgevallen bekend, mede door de onzuivere en hoge promillages.

Keltische legenden

Ierland is een van de dunstbevolkte landen van Europa, waar je nog ongerepte natuurgebieden tegenkomt, waar je de serene rust vindt, waar je onbekommerd kunt wandelen, fietsen, waar je verhalen hoort over oude Keltische legenden en mythen. Alfred Hitchcock, de beroemde filmregisseur van thrillers, was vaak op zoek naar grillige, mystieke, soms onheilspellende decors voor zijn films.

Hij maakte dan ook regelmatig opnamen in Ierland, in het graafschap van Galway met oude, vervallen kastelen en ruïnes waar zwarte kraaien rondcirkelden. Het land ademt een specifieke sfeer uit, het leven oogt primitief en eenvoudig, de mensen zijn vriendelijk. Ruige rivieren, kabbelende beekjes, hoge kliffen, indrukwekkende ruïnes, en statige burchten vullen het land en dat heeft vele kunstenaars geïnspireerd. ‘Een gedicht schrijven in Ierland gaat bijna vanzelf’, heeft Oscar Wilde ooit eens geschreven.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer