IJsland

Een van de mooiste watervallen is de Gullfos waterval. De waterval maakt onderdeel uit van de Golden Circle, een favoriete rondreis langs Þingvellir, de Geysir en de Gullfoss die vanaf Reykjavik in één dag is af te leggen.

Een van de mooiste watervallen is de Gullfos waterval. De waterval maakt onderdeel uit van de Golden Circle, een favoriete rondreis langs Þingvellir, de Geysir en de Gullfoss die vanaf Reykjavik in één dag is af te leggen.

‘Als het weer niet bevalt, wacht je een paar minuten’, luidt een gezegde op IJsland. Wie IJsland zegt, denkt aan gletsjers, extreme koude, woeste gebieden en ledigheid. Toch is het in IJsland, driehonderd kilometer verwijderd van Groenland, niet heel erg koud. Daar zorgt de warme golfstroom, de Irmingerstroom voor, waardoor de gemiddelde temperatuur in de winter in Reykjavík slechts een paar graden onder nul ligt.

De bevolking wordt oud, het land heeft de hoogste levensverwachting van de wereld en ook het kindersterftecijfers is het laagste van de wereld. Dat komt mede door de schone lucht en het ontspannende karakter van de leefgemeenschap. In het land wonen zo´n 270 duizend mensen en daarmee is het, met een oppervlakte van 103 duizend vierkante kilometer, het dunstbevolkte land van Europa.

Waterbronnen

Toegegeven. IJsland is ook regen, kou, sneeuw, storm en wind. Maar je gaat niet naar het land alleen voor het mooie weer. Het land, dat driemaal zo groot is als Nederland, staat bekend om de ongerepte natuur met kilometerslange gletsjers, werkende vulkanen en spuitende heetwaterbronnen.

Op deze bronnen komen niet alleen toeristen af, maar de IJslandse bevolking gebruikt het warme water ook voor huishoudelijk gebruik. Inmiddels zorgen de bronnen voor 85 procent van de warmwatervoorziening van het eiland. De temperaturen van het water lopen op tot het kookpunt, het water is vaak erg zout en rijk aan mineralen.

Niet voor niets komen er veel patiënten met huidziekten op af om in de geneeskrachtige bronnen een kuur te ondergaan. Zo is de Blue Lagoon, veertig kilometer ten zuiden van Reykjavík, door de regering tot officieel behandelcentrum voor psoriasis-patiënten uitgeroepen, dat door ziektekostenverzekeraars wordt erkend.

Vatnajökull

Jaarlijks komen er enkele honderdduizenden buitenlandse toeristen ernaar toe en dat aantal stijgt nog ieder jaar. De meest bezochte bezienswaardigheden zijn excursies door de natuur, bijvoorbeeld een gletsjersafari. IJsland bestaat voor 11 procent uit gletsjers, de kleinste is de Snaefellsjökull en de grootste is de Vatnajökull. De beste tijd om het te bezoeken is van juni tot en met begin september, als de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 20 graden Celsius.

Reykjavik

Met nog geen 200.000 bewoners mag de IJslandse hoofdstad zich nauwelijks een stad noemen, maar Reykjavik is werelds. De stad heeft een ontzettend hip nachtleven en is de poort tot de grootse natuur die het land te bieden heeft. Over het algemeen zijn de IJslanders, die afstammen van de Noorse Vikingen, verlegen en introvert.

De bevolking heeft lange tijd geïsoleerd geleefd en ze leggen soms wat moeilijk contact met buitenlandse toeristen. Ze nemen een afwachtende houding aan, waardoor ze stug en onvriendelijk overkomen. Maar als je de bevolking beter leert kennen, kom je erachter dat de IJslanders heel vriendelijk en gastvrij zijn.

 

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer