Indonesië

De Prambanan, ten oosten van Yogjakarta, is het grootste hindoe-tempelcomplex van Indonesië en is gebouwd in de tiende eeuw gedurende de heerschappij van twee koningen, Rakai Pikatan en Rakai Blitung.

De Prambanan, ten oosten van Yogjakarta, is het grootste hindoe-tempelcomplex van Indonesië en is gebouwd in de tiende eeuw gedurende de heerschappij van twee koningen, Rakai Pikatan en Rakai Blitung.

De Indonesiërs noemen hun land Tanah Air Kita, oftewel ‘ons land en ons water’. Indonesië is een land met een enorme grote oppervlakte, zowel in land- als in wateroppervlakte. De archipel bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, verdeeld over een gebied van 5000 kilometer lengte. Meer dan de helft hiervan heeft niet eens een naam en 14000 zijn er onbewoond. Er zijn zo’n 128 actieve vulkanen, meer dan 300 etnische groepen en evenveel verschillende talen en dialecten.

Het land ligt op de Ring van Vuur en de eilanden zijn vulkanisch van oorsprong. Tussen Bali en Lombok ligt de zogenaamde Walllace-lijn, omdat sommige eilanden in het oosten vroeger aan Australië vastzaten en die in het westen aan het vasteland van Azië. Hierdoor is er op de eilanden een grote variatie aan flora en fauna te vinden. Wist je dat er zelfs kangoeroes leven?

Miljoenenstad Jakarta

Wie naar Indonesië op vakantie is geweest, komt terug met een boek vol ervaringen. Het land is zo divers, kleurrijk en cultureel, dat er bij de meeste reizigers een onuitwisbare indruk achterblijft. Want de tegenstellingen zijn groot. Jakarta is de miljoenenstad met ruim tien miljoen inwoners, hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra en computertechnologie.

In Irian Jaya leven papoeavolkeren nog in een prehistorische omgeving, met bijlen en speren. De oorspronkelijke Indonesiërs stammen af van twee rassen. De mensen die van de Maleisiërs afstammen zijn klein, slank en hebben glad zwart haar.

De meeste bergvolken stammen af van de mensen die de oceaan zijn overgestoken uit kleine eilanden en zijn langer, steviger en hebben kroeshaar. Ze lijken op de Australische Aborigines. Java en Bali zijn de bekendste eilanden, ze zijn het drukst bevolkt en er komen ook de meeste toeristen. Op Java leven inmiddels meer dan 114 miljoen inwoners.

Mount Bromo en Borobudur

Waar moet je beginnen? Dat is een moeilijke vraag, want Indonesië heeft veel te bieden. Java is het drukst bevolkte en modernste eiland, met drukke steden zoals Jakarta, Surabaya en Yogyakarta. Het is het culturele centrum van Indonesië wat betreft kunstnijverheid, beroemde Wajang poppenspelen, dansvoorstellingen en artistiek batik- en zilverwerk. Meer feiten over het land in: Wikipedia Indonesië

De bijzondere rokende Bromo vulkaan is hier te bezichtigen, evenals het belangrijkste boeddhistische monument van het zuidelijk halfrond: het imposante Borobudur tempelcomplex.

Bali

Bali is het eiland van de goden, van tempels, ceremonies en rituelen. Er zijn 20.000 tempels en paleizen. Het is ook het Bali van massatoerisme, surfstranden en luxueuze vakantieoorden. In het binnenland wonen nog de oorspronkelijke Bali Aga, die hun doden niet begraven maar ze in bamboe kooien laten wegrotten. In het moderne Kuta kan je winkelen, uitgaan en uitstapjes plannen naar vulkanen, tempels, koraalriffen of omringende eilandjes.

Lombok en Sumatra

Lombok wordt wel het Bali van vroeger enoemd. Het heeft minstens zoveel te bieden maar het is er wat minder toeristisch en het is een mooi groen eiland met eveneens vulkanen en tempels. In de kleinere dorpjes slapen de mannen en vrouwen nog traditioneel gescheiden en er zijn mooie verlaten stranden waar ook gesurft kan worden.

De nabijgelegen Gili eilanden zijn drie tropische paradijsjes omringd met helder blauw water en koraalriffen. Er zijn alleen zandpaden en kleine paardenkarretjes die als taxi te huur zijn. Op de stillere delen van de eilandjes kun je nog Robinson Crusoe spelen en kokosnoten rapen. Aan de andere kant kun je relaxed DVD’s kijken in de vele restaurants en je duikbevret halen.

Rafflesia

Sumatra is het eiland van uitgestrekte wouden, enorme moerassen en een rijk dierenleven. Je vind er bomen van 30 meter hoog, orang oetans, olifanten, neushoorns en de grootste bloem van de wereld: de feloranje Rafflesia. Bij Lake Toba kan je in een authentiek houten Batakhuis logeren en bij het mooie bergstadje Bukittinggi kan je wandelen in de omringende rijstvalleien, een zonsondergang bewonderen bij het kratermeer

Meninjau en een stierengevecht bijwonen. In West-Sumatra hebben de daken de vorm van buffelhoorns en wonen mensen nog in longhouses op palen. Het eiland is bij uitstek geschikt voor natuurliefhebbers en is een oase van rust vergeleken met het drukkere Java of Bali.

Varanen Komodo

Komodo en Rinca zijn de eilanden van meterslange varanen. Ze vallen onder het nationale Komodo park, waar 1700 varanen rondwandelen die leven van herten en buffels. Soms willen ze ook nog wel eens een mens verschalken. Er staat op het eiland een gedenkteken aan een Zwitserse baron die werd opgepeuzeld door deze bijzondere maar ook uiterst gevaarlijke reptielen, die al miljoenen jaren hebben weten te overleven. Ze kunnen drie meter lang worden en honderden kilo’s zwaar wegen.

Toradja Sulawesi

Sulawesi is het eiland van de Toradjastreek, bekend om haar spectaculaire begrafenisceremonies. Vroeger woonden er koppensnellers, nu laten ze toeristen met rust. Op Kalimantan kun je weken door de jungle trekken, op Irian Jaya dragen de mannen nog peniskokers en Flores is het eiland van de Keli mutu: drie kratermeren die verschillende kleuren hebben, van smaragdgroen tot roodbruin.

Bij Flores liggen ook uitstekende koraalriffen en worden caci zweepgevechten gehouden. Het vergoten bloed dient als offergave aan de geesten van voorouders. Op Sumbawa staan enorme graftomben uit het Neolithicum en de Tambora vulkaan, die in 1815 uitbarstte en de hele wereld in stof onderdompelde.

Hoofdstad Jakarta

Jakarta is de stad waar de meeste reizigers die naar Java vliegen hun reis beginnen. Deze metropolis kampt met grote overbevolking en wordt met de minuut groter. Het is geen toeristische trekpleister maar heeft ondanks chaotische drukte en luchtvervuiling veel te bieden in de vorm van museums, paleizen, monumenten en winkels.

Het is het distributiecentrum voor de kunstnijverheid uit alle delen van het land. Aan het centrale Merdeka plein liggen de Mesjid Istiqlal, de grootste moskee in Zuidoost Azië, het witte presidentiële paleis, het Nationale Monument en het Nationale Museum.

Verder vind je er de fascinerende oude binnenstad Kota (vroeger Oud-Batavia geheten) en de laatste uit zeilschepen bestaande koopvaardijvloot, in de haven van Sunda Kelapa. Op 17 augustus wordt National Independence Day gevierd en komen de grootste optochten van het land voorbij door de straten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer