Israël

Iran Esfahan het Naghsh-e Jahan plein op de achtergrond de Shah moskee

De Rotskoepel is tussen 688 en 692 gebouwd. Het gebouw is, in wat veel mensen denken, géén moskee maar een gedenkplaats. De Rotskoepel is sinds de jaren ’70 alleen voor moslims te bezoeken.

Israël wordt als de wieg van christelijke geloof beschouwd. Het land heeft een prominente plaats in de bijbel en daarvan vind je in het huidige Israël veel sporen van terug. Met plaatsen als Nazareth en Golgotha, Jeruzalem en het Meer van Galilea.

Begin jaren negentig emigreerden alleen al een half miljoen Russische joden naar Israël na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Daardoor steeg de bevolking ineens met tien procent. De economische situatie verslechterde daardoor en het land is voor een belangrijk deel afhankelijk van Amerikaanse steun, die jaarlijks miljoenen guldens bijdraagt, dat vooral voor de strijdkrachten wordt toegewend.

Meer dan de helft van de beroepsbevolking is werkzaam in de dienstverlenende sector. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten. Jaarlijks spenderen de ruim anderhalf miljoen toeristen vier miljard gulden.

Jeruzalem

Jeruzalem is de bekendste en grootste stad van het land en heeft een roemruchte geschiedenis achter de rug. Zowel de joden, christenen als moslims claimen de stad en dat heeft in het verleden tot grote onlusten geleid. De klaagmuur, de tempelberg en de ommuurde Oude Stad zijn toeristische trekpleisters.

Je kunt ook door de nauwe straatjes van de Oosterse markt slenteren, waar Arabische kooplui leder, kleding, goud en zilver aanbieden. Vanaf de olijfberg heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Ook kun je een dagje het Israelische parlementsgebouw, de Knesseth, bekijken. Vlak daarbij is het Holocaust-museum (Yad Vashem), waar alle joden worden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen.Meer over de geschiedenis in Wikipedia Geschiedenis van Israël

Tel Aviv

Vanuit Jeruzalem worden er door toeristenbureaus dagreizen naar de Dode Zee aangeboden. Door het hoge zoutgehalte blijf je zonder problemen drijven op het water. De Dode Zee heeft het laagste punt ter wereld: vierhonderd meter onder zeeniveau. Eilat aan de Rode Zee is een veelbezochte zonbestemming.

Met een prachtige blauwe zee en vele duik- en snorkel-mogelijkheden. Andere grote steden zijn Tel Aviv, een moderne badplaats, en Haifa, dat aan de voet van de berg Carmel ligt. Vanaf deze berg heb je uitzicht over de baai waaraan Haifa ligt en als het helder weer is zie je de contouren van Libanon.

Het Meer van Galilea ligt ten noordoosten van de stad, een geliefde plaats van dagjesmensen. Op de noordelijk gelegen berg Hermon kan in de winter worden geskied. Het kan er ook hard regenen, soms meer dan duizend millimeter per jaar.

Kibboets

Israël is half zo groot als Nederland en heeft lange, warme zomers en zachte winters. De meeste regen valt tussen december en maart. Het busvervoer is snel, goedkoop en goed verzorgd in Israël. De firma Egged heeft lijndiensten die dagelijks naar alle uithoeken van het land. De nationale munteenheid is de sjekel. Israël heeft ongeveer vijfenhalf miljoen inwoners.

Daarvan heeft tachtig procent de joodse nationaliteit, de rest is vooral Arabisch. Israël heeft veel goede hotels, maar ze zijn vrij duur. Het toerisme is vooral afgesteld op de vele Amerikaanse toeristen die een bezoek brengen aan het land. Een alternatief zijn de campings of de hostels die over het hele land verspreid liggen. Je kunt ook overnachten in een kibboets-hotel. Wel liggen deze hotels vaak buiten de steden.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer