Italië

De Trevi fontein in hartje centrum, Rome.

De Trevi fontein in hartje centrum, Rome.

Italië, het land dat vooral op passie lijkt te drijven, is eveneens het land van de super individualisten. Het flaneren langs de vele beroemde straten en over de ontelbare piazza’s lijkt de Italianen aangeboren. Ze laten hiermee zien een trots volk te zijn die in staat zijn iedere dag weer te genieten van het vele moois dat er in de afgelopen eeuwen en millennia is gebouwd.

Een kleine greep uit de vele bouwwerken levert een bonte verzameling op van Amfitheaters, Colossea, basilieken, kloosters, ruïnes en veel veel meer. En al die bouwwerken hebben stuk voor stuk een geschiedenis die interessant is om te vertellen. Maar daarvoor hebben de Italianen hun gidsen. Ieder plaatsje heeft een eigen ‘guided tour’ voor de cultuur verslindende toerist. Wie op zoek is naar een leuke adresjes om te overnachten op het platteland, kan kan kamperen bij Allcamps. Verblijf je liever in een vakantiepark met huisjes? Neem dan een kijkje op Parkvakanties. Hier vind je een overzicht met alle Italiaanse parken.

Italiaanse pasta

Italië is in Nederland natuurlijk ook bekend als de bakermat van de pasta. Het beroemde Italiaanse eten dus, maar wie naar Italië gaat moet niet vergeten dat ieder plaatsje, iedere regio haar eigen specialiteiten heeft. En de verschillen tussen de verschillende regio’s kunnen groot zijn. In veel reisgidsen is het land afgebeeld als een lappendeken, van bont gekleurde regio’s.
En dat is natuurlijk niet voor niets gedaan. Wie Italië bezoekt zal zich afvragen waar de eenheid van het land uit bestaat, is er wel een eenheid? Nou, die is er wel, officieel, maar officieus is hij heel broos. Sinds 1870 is het land een eenheid en om dit te vieren werd het pompeuze Monumento Vittorio Emanuele gebouwd, een groot wit gebouw volledig uit marmer opgetrokken dat de bijnaam de Typemachine meekreeg van de plaatselijke bevolking.

Calabria

Hoewel de verschillen tussen Noord- en Zuid minder groot zijn dan vroeger is er nog steeds een hemelsbreed verschil tussen streken als Calabria en het gebied rond Napels en de noordelijke streken rond de grote meren en de Po-vlakte. Tot de jaren vijftig heerste er nog malaria in de moerassige zuidelijke streken. De industrie was er nauwelijks ontwikkeld, de landbouw nog erg primitief en de bevolking werd gekweld door de vele aardbevingen.

Zuid-Italië

Zuid-Italië stond bekend als ‘ Mezzogiorno nudo’, het naakte Zuiden. Na 1950 werd met buitenlandse hulp het economisch herstel ingezet. Apulië is heuvelachtig en ligt aan de kust, Vasilicata en Calabrië zijn bergachtig en in de zomer warm en dor. De reiziger die op zoek gaat naar het echte zuiden, moet het schiereiland van Gargano hebben gezien, in het noorden van Apulië. Maar ook het Sila- en Serre massief met de ruige natuur is een must. Een overzicht van alle natuurparken in Italië: Nationale Parken

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer