Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Jamaica

Jamaica, Kingston Jamaicaanse vrouwen sorteren koffie in de fabriek. Meer dan de helft van de inwoners woont in de steden, waaronder de hoofdstad Kingston.

Ian Fleming, geestelijk vader van James Bond, vergaarde op Jamaica inspiratie voor zijn boeken over geheimagent 007. Jamaica staat bekend als een exotisch, aangenaam eiland en het is een van de belangrijkste vakantielanden van het Caribisch gebied.

Zon, zee, strand en swingende muziek. De beste plek om de dag door te brengen is langs het water. Vooral de kustplaatsen Ochos Rios, Montego Bay, Runaway Bay en Negril zijn drukbezochte badplaatsen. Jaarlijks komen meer dan anderhalf miljoen toeristen op dit exotische eiland af.

Kingston

Jamaica is een bergachtig gebied, waarbij meer dan de helft van het land vijfhonderd meter boven de zeespiegel ligt. Het eiland heeft een lengte van 240 kilometer en een breedte van maximaal 65 kilometer. Vroeger draaide Jamaica vooral op suikerrietplantages, tegenwoordig wordt er bauxiet uit de mijnen gehaald. Meer toeristische website over het land: Visit Jamaica

Maar de grootste inkomstenbron is het toerisme. Het land heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius. Kingston is de hoofdstad van het eiland met een bevolking van bijna een miljoen inwoners. De binnenlanden zijn prachtig om te bezoeken. In de moerassen leeft de Jamaicaanse krokodil en er zijn nederzettingen van de vroegere negerslaven. Vogels en inheemse planten zijn te vinden in de Blue Mountains, een belangrijk natuurgebied in Jamaica.

Reggea

Halverwege de jaren zestig richtte een groep jongeren in de krottenwijken van Kingston een bandje op. Het werd een wereldberoemde band. Niemand minder dan Peter Tosh en Bob Marley waren enkele van de bandleden. Vooral Bob Marley heeft ervoor gezorgd dat reggae tot een internationale muziekstroming is uitgegroeid.

Marley zong over de onrechtvaardigheid en onderdrukking van de zwarte bevolking. Bekende nummers zijn ‘Stir it up’ en ‘I shot the sheriff’. Marley overleefde in 1976 tijdens een verkiezingsdag een aanslag. Uiteindelijk stierf hij op 21 mei 1981 aan een hersentumor. De reggaezanger heeft zo veel voor Jamaica betekent dat er voor hem in het National Stadium een standbeeld is opgericht.