Tokyo is een van de grootste steden ter wereld, en biedt een onbeperkte keuze van winkelen, entertainment, cultuur en eten voor de bezoekers. Er zijn vele musea, historische tempels en tuinen. In tegenstelling tot de algemene opvatting, biedt de stad ook groene ruimten in het centrum van de stad.
Er is waarschijnlijk geen land in de wereld waar de extremen zo groot zijn als in Japan. Het fascinerende land van de rijzende zon. Hier zie je ‘de wereld van morgen’ hand in hand gaan met eeuwenoude tradities en gebruiken. Futuristische bouwwerken waar de nieuwste snufjes bedacht worden, staan pal naast houten huisjes waar de bewoners op de nog gebruikelijke traditionele manier leeft en woont.
Er wonen rond de 125 miljoen mensen in het land , waarvan de helft in de kuststrook tussen Tokyo en Osaka is geconcentreerd. Tokyo zelf heeft meer dan 8.5 miljoen inwoners, voorsteden niet meegerekend. ´Groot Tokyo´ wordt geschat op ruim dertig miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van de provincie Utrecht, de grondprijs in het centrum behoort tot de duurste ter wereld.
Werknemers moeten soms twee uur met het openbaar vervoer reizen om van het ene deel van de stad naar het andere te reizen. In 1998 werden de Olympische Winterspelen afgewerkt in Nagano, dat in de buurt van Tokyo ligt.
Familie
Japanners hebben strikte omgangsvormen, zo stelt men het niet op prijs dat er op straat een ijsje wordt gegeten. Als je bij een Japanse familie op bezoek komt, moet je je schoenen inruilen voor slippers. Maar je mag niet met je slippers op de tatami of vloerbedekking komen, loop ook nooit met blote voeten door de kamer, draag sokken of kousen.
In het toilet worden speciale slippers gedragen. Bij een begroeting geeft men de vrouw bijna nooit een hand, alleen een buiging. Een begroetingskus aan de vrouw des huizes is helemaal uit den boze.
Sumo worstelen
Voetbal is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen, de traditionele sporten als karate en judo zijn nog immer toonaangevend. Noem de naam Anton Geesink en de sportieve Japanner springt direct in de houding. De Nederlandse judoka behaalde tijdens de Olympische Spelen in 1964, Tokyo, in het hol van de leeuw een gouden medaille bij het judo.
Erg in trek is het sumo-worstelen, dat al sinds het jaar 200 wordt beoefend. Zij worden in speciale scholen opgeleid tot worstelaars, waarbij training en veel eten de belangrijkste dagtaken zijn. Sumo-worstelaars uit de hoogste klasse, makuuchi, hebben een gewicht van 200 tot 250 kilogram. De wedstrijden, die duizenden mensen trekken, duren vaak heel kort.
Het principe is simpel. Beide worstelaars staan tegenover elkaar in een ring van 4.6 meter breed, degene die als eerste de ander uit de ring of op de grond duwt, is winnaar. Andere traditionele sporten zijn ontstaan in het tijdperk van de Samoeraikrijgers. Kyudo is boogschieten met bogen van ruim twee meter lengte, kendo is een schermsport met speciaal daarvoor gemaakte bamboestokken.