Sanaa, de hoodstad van Jemen, bestaat als stad sinds de derde eeuw, maar vermoedelijk bevonden zich op deze plek oudere nederzettingen. Volgens de legende is de stad door Noachs zoon Sem gesticht.
Voor vakantiegangers naar Jemen is vaak niet een duik in een reisgids of de gang naar het reisbureau de eerste voorbereiding voor een goede reis, maar een telefoontje naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Krantenkoppen als ‘weer Brit ontvoerd in Jemen’ of ‘ook drie Duitsers ontvoerd in Jemen’, brengen potentiële toeristen nog wel eens op andere gedachten.
In tegenstelling tot andere Arabische landen zoals Marokko, Egypte en Tunesië, is het toerisme in Jemen pas sinds een jaar of vijftien op gang gekomen en een erg populaire vakantiebestemming is het nog niet; accommodatie en vervoer zijn er, in vergelijking met andere toeristische bestemmingen, ver achtergebleven. En dat komt vooral door ontvoeringen die regelmatig plaatsvinden.
Toeristen lijken daarin de plaats te hebben ingenomen van de stamzonen die regelmatig werden gegijzeld om bijvoorbeeld bloedwraak te voorkomen.
Sanaa
Voor wie zich hier niet door laat afschrikken, heeft Jemen veel moois te bieden. Wanneer je een wandeling maakt door met name het oostelijke gedeelte van de hoofdstad Sana’a, waan je je eerder in een openluchtmuseum dan in een hoofdstad. De meeste huizen die hier staan zijn meer dan vierhonderd jaar oud en de architectuur is vaak sprookjesachtig mooi. Meer feiten en achtergronden over: Wikipedia Jemen
Uitbreidingsmogelijkheden in de medina – het woongebied in een Arabische stad – zijn beperkt, zodat alleen in de hoogte kan worden bijgebouwd. Vaak is de eerste verdieping van steen gemaakt. Daarboven zijn de etages van leem. De Jemenitische bevolking bestaat uit veel verschillende stammen die elkaar herkennen aan hun kleding. Op de manier waarop hun omslagdoek – de futa – rond het middel is geknoopt en door de manier waarop de hoofddoek – de keffiya – rond de slapen is gedraaid, is af te leiden waar ze vandaan komen.
Grofweg kun je zeggen dat de stammen verdeeld zijn in de tribalen en de niet-tribalen. Het land wordt voornamelijk beheerst door de tribalen, die in de noordelijke hoogvlaktes en in de woestijngebieden in het oosten leven. De niet-tribalen wonen vooral in de kuststrook langs de Rode Zee en in het zuiden.
Tihama
Jemen grenst in het noorden aan Saudi Arabië en in het oosten aan Oman. Je vindt er zowel woestijn, bergen en actieve vulkanen als hete geisers en tropische planten. Het regenseizoen loopt van maart tot mei en van juli tot augustus. De meeste regen valt in de bergen in het westen tussen juli en augustus. In de woestijn regent het nooit. De Tihama, een woestijnachtige kuststrook langs de Rode Zee en de zuidelijke kust zijn het hele jaar heet en vochtig. In de winter kan het hier zelfs 32 graden worden.
Qat
Een belangrijke plantensoort die verbouwd wordt in de bergen, is qat. De bladeren hiervan zijn een natuurlijke, stimulerende – en niet verslavende – drug die vooral gekauwd worden door mannen. Om de beurt stellen zij hun huis ter beschikking voor deze qat-sessies, die vooral een sociale functie hebben.