Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Jordanië

jordanië antieke romeinse pilaren van Jerash De ruïnes van de Arabische stad Jerash. Hier vind je geplaveide straten met zuilenrijen, de resten van tempels en oude stadspoorten. De stad is prachtig en dat maakt Jerash tot een aangename plek om te verkennen. Na Petra is het de belangrijkste bezienswaardigheid van Jordanië.

Wie een snelle blik werpt op de kaart van het Midden-Oosten, ziet al snel de eigenaardige vorm van Jordanië. Omringd door Israël, Syrië, Irak en Saudi-Arabië ziet de oostgrens van het land er onnatuurlijk uit. Het verhaal gaat dan ook dat Winston Churchill, tijdens een lunch waarbij grote hoeveelheden drank werden genuttigd, een potlood greep en lukraak de grens op de kaart zette.

Zoals meer landen in het Midden-Oosten, heeft ook Jordanië moeten strijden voor haar huidige oppervlak. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het toenmalige Palestina onder Brits bewind en zo ontstond Transjordanië.

Zesdaagse oorlog

Tijdens de oorlog in 1948 tussen de Arabieren en de joden veroverde Transjordanië de Westbank en een deel van Jeruzalem en werd omgedoopt tot Jordanië. Toerisme was booming business, totdat Palestina, intussen Israël genoemd, tijdens de zesdaagse oorlog in 1967 het gebied heroverde en het land een groot deel van haar inkomsten zag verdwijnen. Lees meer op het officiële bureau voor toerisme: Visit Jordan

In plaats daarvan kwamen er duizenden Palestijnse vluchtelingen uit het bezette gebied het land binnen en nog steeds maken zij het grootste deel uit van de overwegend islamitische bevolking. In 1994 sloot het land een verdrag met Israël waardoor je ook via Israël het land kunt binnenkomen.

King’s Highway

De bewoonde wereld van Jordanië ligt voornamelijk in het noorden, waar de grond het vruchtbaarst is en de meeste steden zijn gebouwd. Om bij de havenstad Aqaba in het zuiden te komen, rij je door de woestijn over de King’s Highway. Een van de mooiste natuurgebieden, en decor voor de film Lawrence of Arabia, is het in de woestijn gelegen Wadi Rum waar je kunt bergbeklimmen, wandelen en overnachten bij bedoeïnen.

Amman

De hoofdstad Amman ligt in het noorden en is klein, chaotisch, lawaaierig, kleurrijk en vriendelijk (`welcome to Jordan’). De stad is op zeven heuvels gebouwd en in het bezit van een Romeins Amfitheater. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan vijftig kilometer noordelijker een bezoek brengen aan de Romeinse ruïnestad Jerash.

Petra Unesco

In het zuiden ligt Petra (=rots) een in de derde eeuw door de Nabateëers uit de rotsen gehouwde stad en sinds 1980 een monument van Unesco. De bedoeïnen die hier tot die tijd leefden, wonen nu in een moderne nederzetting vlakbij Petra en komen dagelijks naar de stad om hun koopwaar aan te bieden.