Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Kaaiman eilanden

Britse gepensioneerden komen op de Kaaimaneilanden voor de rust en stilte, duikers komen er voor de spectaculaire koraalriffen. De Kaaimaneilanden zijn echter vooral bekend als één van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Het eiland vormde ooit de basis voor de beroemde roman van Robert Louis Stevenson’s Treasure Island.

De Kaaimaneilanden liggen 250 kilometer ten zuiden van Cuba, midden in het Caribisch gebied. Het hoofdeiland Grand Cayman is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Grand Cayman is het grootste eiland, in het oosten liggen nog twee kleinere eilanden Cayman Brac en Little Cayman. Meer over de Kaaiman eilanden in Wikipedia: Kaaiman eilanden Wikipedia

Er wonen vijftigduizend mensen op de Cayman islands, zoals ze ook wel worden genoemd. Nog een leuk weetje: er zijn liefst honderd verschillende nationaliteiten, waarvan de helft van de bevolking van origine van de Kaaimaneilanden komt. De eilanden werden in september 2004 door de orkaan Ivan zwaar beschadigd: driekwart van de gebouwen ging in puin.

Sir Francis Drake

Columbus ontdekte de Kaaimaneilanden en de eerste Engelsman die de eilanden bezocht, was Sir Francis Drake in 1586. Drake noemde ze de Cayman Islands waarna ze onderdeel werden van het Britse koninkrijk. In 1962 werden de Kaaimaneilanden een Brits overzees territorium. Het heeft een stabiel, aangenaam klimaat voor de strandgangers en het leven op het eiland richt zich op de zee.

Het is een paradijs voor snorkelaars en het zandstrand van Seven Mile Beach is één van de mooiste ter wereld. Duikers kunnen de tientallen grotten en wrakken verkennen. Het vormde de basis voor de beroemde roman van Robert Louis Stevenson’s Treasure Island. Engels is de officiële taal van de eilanden, met een combinatie van het Amerikaanse zuidelijke en een zangerige Welsh accent.

George Town

De hoofdstad George Town is klein genoeg om per voet te zien. De wegen op het hoofdeiland zijn goed berijdbaar. Cayman Brac, ten noordoosten van Grand Cayman, is ongeveer 12 mijl lang en 1 mijl breed. Het kleinere eiland is vooral bekend als een toevluchtsoord voor wilde vogels en leguanen.

De Cayman Turtle Farm is een schilpadboerderij op Grand Cayman, die zorgt draagt voor het behoud van deze beschermde diersoort. Andere bezienswaardigheden zijn de Queen Elizabeth II Botanic Park, een tuin van 65 hectare. Toeristen kunnen er terecht voor allerlei vertier, variërend van lokale restaurantjes tot nachtclubs. Voor elk wat wils. De levensstandaard is dan ook de hoogste in het Caribisch gebied.

Belastingparadijs

De Kaaimaneilanden wordt niet alleen bezocht door toeristen, maar is ook een belastingparadijs. Er zijn alleen al 500 banken, en meer dan 70.000 ondernemingen om belastingredenen gevestigd op de eilanden. Maar daar kwam in 2009 deels een eind aan, toen er uitwisselprogramma’s kwamen met andere landen, waaronder ook Nederland. De Kaaimaneilanden zijn een Brits overzees territorium, met aan het hoofd een gouverneur. De bevolking kiest elke vier jaar een parlement.