Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Kaapverdië

Kaapverdië Fogo ieland de Fogo vulkaan De Fogo vulkaan op Kaapverdië. Het is de hoogste berg van het land met 2.829 meter. Op de hellingen kun je de koffieplantages bezoeken maar je kunt ook de berg zelf beklimmen.

Klein in oppervlakte, maar overdadig in landschappen, dat is Kaapverdië, een eilandengroep voor de kust van West-Afrika. Het is een van de kleinste Afrikaanse landen, nog niet ontdekt door het massatoerisme. Vroeger werd het ook wel Ilhas de Cabo Verde genoemd, eilanden van de Groene Kaap, omdat de eilandengroep als het meest westelijkste punt van het Afrikaanse vasteland werd beschouwd.

Kaapverdië of ook wel de Kaapverdische eilanden genoemd, is een eilandengroep voor de westkust van Afrika en ligt ruim zeshonderd kilometer voor de kust van Senegal. Het bestaat uit zeventien eilanden. Een diverse eilandengroep ook. Het land is ook door de Lonely Planet beschreven: Kaapverdië

De stranden van Sal en Boa Vista trekken in toenemende mate toeristen, maar je kunt ook wandelen in de binnenlanden door de groene valleien van Santo Antão. Ook duikers en snorkelaars komen er aan hun trekken met prachtige duiklokaties.

Portugese kolonie

In 1460 ontdekten de Portugezen de eilanden, die in die tijd nog onbewoond waren. Al snel werd het een Portugese kolonie. Er vond veel slavenhandel plaats en daar is ook de bevolking uit ontstaan, een mix van Portugesen en Afrikaanse slaven. Op 5 juli 1975 werd Kaapverdië onafhankelijk van Portugal. De eerste president werd Aristides Pereira. Hij werd nog tweemaal herkozen en in 1990 kreeg het land een meerpartijenstelsel.

Kaapverdische gemeenschap Rotterdam

Vanwege de armoede zijn veel Kaapverdiërs naar het buitenland gegaan om geld te verdienen voor hun land. Dat is ook een belangrijke inkomstenbron. Ook in Nederland woont een grote Kaapverdische gemeenschap, vooral in Rotterdam.

Hoofdstad Praia

Het grootste eiland , zowel in grootte en bevolking, is Santiago. Daar is de hoofdstad Praia gevestigd. Op het eiland Fogo is een actieve vulkaan en dat is ook meteen het hoogste punt van de archipel met 2829 meter. Op Boa Vista werd in 2007 een nieuwe internationale luchthaven geopend in Boa Vista en twee jaar later op het eiland Sao Vicente.

Dit om het internationale toerisme te stimuleren en dat is hard nodig, want de levensstandaard is laag. Met name op de eilanden van Boa Vista en Sal zijn grote hotels gebouwd in een poging om het toerisme te stimuleren. De Kaapverdische eilanden hebben een relatief lage criminaliteit en prachtige stranden.