Kameroen

Het leven op straat in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Yaoundé heeft 1,7 miljoen inwoners en is de op een na grootste stad van Kameroen, na Douala.

Het leven op straat in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Yaoundé heeft 1,7 miljoen inwoners en is de op een na grootste stad van Kameroen, na Douala.

Kameroen: land van diversiteit; van uiteenlopende culturen en een grote variëteit aan landschappen. ‘Klein Afrika’ wordt het ook wel genoemd, maar dan wel met de hoogste berg van West-Afrika. Een land waar Aids nog steeds een groot probleem is, maar ook een land dat vele voetbalsuccessen behaald heeft. Het land van zanger Wes en ook van de populaire Makossa-muziek.

Kameroen ligt op de grens van West- en Centraal Afrika, in de ‘oksel’ van Afrika, en grenst aan Nigeria, Tsjaad, de Centraal Afrikaanse Republiek, Republiek Congo, Gabon en Equatoriaal Guinee. Het ligt net boven de evenaar en wordt ook wel ‘Afrika in een notendop’ of (mede door de driehoeksvorm van het land) ‘heel Afrika in één driehoek’ genoemd.

Het land kent een grote etnische diversiteit: er wonen meer dan tweehonderd verschillende etnische groepen, met zowel christelijke, islamitische als animistische achtergronden. Enkele stammen zijn de Kirdi (uit het noorden), de Bantoe, de Fulani en de Pygmeeën.

Duits, Frans en Brits

Tijdens de koloniale periode stond het land onder Duits, Frans en Brits gezag. Als enige land in Afrika heeft Kameroen nu twee officiële talen: Frans en Engels, maar Frans domineert. Naast de officiële talen worden nog meer dan 286 andere talen gesproken.

Yaoundé

De hoofdstad van het land, Yaoundé, is gebouwd op zeven heuvels. Het ligt zo’n 750 meter boven zeeniveau, waardoor het er aangenaam koel kan zijn. Er zijn moderne hotels, markten, winkels en bioscopen. Op cultureel gebied is het Musée d’Art Camerounais van het Benedictijnen klooster een aanrader, met een van de beste collecties Kameroense kunst.

De Paroisse de N’Djong Melen houdt elke zondag een mis in de buitenlucht, met Afrikaanse muziek en dans. Iedereen draagt dan zijn meest kleurige gewaden. Als je naar Kameroen vliegt, kom je echter in de meeste gevallen niet in de hoofdstad Yaoundé, maar in Douala aan. Het is het economische centrum en met twee miljoen inwoners de grootste stad van het land.

Net als Yaoundé is het een moderne stad met veel bedrijvigheid, maar toch ook een stad met veel groen. Belangrijke bezienswaardigheden in Douala zijn de kathedraal, de boulevards met winkels en de nationale souvenir- en handwerkmarkt.

Mayo-rivier, Maroua

In het noorden van Kameroen, aan de Mayo-rivier, ligt Maroua. Het heeft één van de bekendste markten van het land. Bijna alle bevolkingsgroepen uit de omgeving zijn er vertegenwoordigd. De markt vormt een kleurrijke mix van culturen, waar zowel moslims als animistische bergvolken op af komen.

Er is ontzettend veel te koop: van lederwaren tot sieraden en amuletten, en van groenten tot vee. Eveneens in het noorden ligt Kapsiki. Volgens de Franse dichter André Gide bevindt zich in deze streek één van de allermooiste landschappen ter wereld: heel onwerkelijk en prachtig met allemaal reusachtige gestolde lavapilaren.

Provinciesteden als het vrij noordelijk gelegen Garoua (ook met een luchthaven), het noordwestelijke Bameda en het westelijk gelegen Bafoussam ademen door de combinatie van platteland en moderniteit een aparte sfeer uit. In Bameda kun je overigens ook nog een museum en een handwerkmarkt bezoeken.

Duitse kolonisatie

Foumban, in West-Kameroen, is een redelijk toeristische plaats met veel traditionele gebouwen die stammen uit de periode van de Duitse kolonisatie. Het oude koninklijk paleis is een opmerkelijk gebouw, dat Duitse barokke elementen combineert met Romaanse vormen. ’s Morgens kun je gaan kijken hoe de sultan van Bamoun hof houdt in zijn nieuwe paleis.

Op de bovenverdieping van het paleis is het Sultan Museum ingericht, waar overblijfselen van een aantal generaties sultans zijn te bewonderen. Ga ook naar het Musée des Arts et des Traditions Bamoun, waar de uitgebreide privé-collectie van verzamelaar Mosé Yéyap tentoongesteld is. Er is een museum en een markt. Vlakbij ligt het Village des Artisans: een groot centrum voor handwerklieden en een goede plaats om souvenirs te bemachtigen.

Foumban

De plaats Foumban vormt een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de Bamoun-stam. Heel bekend zijn ook de Bamoun festivals en feestdagen. Mount Cameroon is met een hoogte van 4.095 meter de hoogste berg in West-Afrika. Lager op de flanken zijn er dichte tropische bossen.

Eigenlijk is het een vulkaan die nog af en toe actief is. In 2000 is hij nog uitgebarsten. Eén keer per jaar, rond eind januari, wordt de Guinness Race gehouden: een hardloopwedstrijd naar de top van Mount Cameroon en weer terug. De snelste tijd voor deze 27 kilometer lange race ligt zo rond de drie uur en 45 minuten. Om dezelfde tocht te lopen wordt doorgaans twee dagen gerekend. Veel reizigers doen dat. De beklimming van de berg is vrij gemakkelijk en niet gevaarlijk.

De meeste mensen starten in Buea, dat zeventig kilometer ten westen van Douala ligt. Je kunt de vulkaan echter ook vanuit andere startpunten beklimmen. Wel moet je een vergunning hebben en een gids inhuren. Denk ook aan warme kleding, omdat de temperatuur aan de top onder het vriespunt kan liggen. Ook kun je een trekking doen in de Atlantika-bergen, noordelijker gelegen dan Mount Cameroon en tegen de grens met Nigeria aan. Dit is een minder bezocht gebied, maar zeker ook geschikt voor wie actief wil zijn.

Makossa

Gelukkig ook een paar positieve signalen: Kameroen heeft zich de afgelopen jaren als een sterk voetballand geprofileerd. Van alle Afrikaanse voetballanden is Kameroen misschien wel het bekendst. Ook de Kameroense zanger Wes behaalde internationale faam, toen hij in de zomer van 1997 een hit scoorde met het nummer Alany. Muziek is sowieso belangrijk voor de Kameroeners. Makossa is bijvoorbeeld heel populaire dansmuziek.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer