Kazachstan

De Kathedraal van de Hemelvaart van Christus in Almaty, een Russisch-orthodoxe kathedraal. De kathedraal is 56 meter hoog en staat midden in een stadspark in het oostelijk deel van Almaty. Het gebouw is het op één na grootste houten bouwwerk ter wereld.

De Kathedraal van de Hemelvaart van Christus in Almaty, een Russisch-orthodoxe kathedraal. De kathedraal is 56 meter hoog en staat midden in een stadspark in het oostelijk deel van Almaty. Het gebouw is het op één na grootste houten bouwwerk ter wereld.

Kazachstan is na Rusland de grootste voormalige Sovjet Republiek. Het land meet liefst 2,7 miljoen vierkante kilometer en is daarmee niet eens zo gek veel kleiner dan bijvoorbeeld India. Echter, in tegenstelling tot het land van Ghandi wonen er in Kazachstan slechts zeventien miljoen mensen, bijna net zoveel als in Nederland.

Hoofdstad van het land is Astana, dat tot voor kort nog Akmola heette. Akmola nam in 1997 die status over van het in West-Europa meer bekende Almaty (of Alma Ata), waarvan menig schaatsliefhebber weet dat er een ijsbaan ligt. Akmola zou minder gevoelig zijn voor aardbevingen en lag dichter bij het industriële centrum van het land dan Almaty. Achtergronden en feiten over Kazachkstan: Wikipedia Kazachstan
Deze industrie speelt een belangrijke rol in de wederopstanding van de voormalige Sovjetstaat. Na de officiële onafhankelijkheid, uitgeroepen op 16 december 1991, heeft het land langzamerhand afstand genomen van het communistische Sovjetbewind. Hoewel het land te kampen heeft met een forse inflatie, stijgende werkloosheid en een groot overheidstekort heeft het land goede vooruitzichten.

Tengiz olievelden

Recentelijk nog werd een enorm aardolieveld ontdekt terwijl het land met de Tengiz-olievelden al over enorme voorraden beschikt. Kazachstan heeft grote aardgasvoorraden. Enkele jaren geleden sloot Kazachstan belangrijke overeenkomsten met China en de Verenigde Staten op het gebied van de olie- en aardgaswinning. Vanwege een gebrek aan transportcapaciteit bleef de export vooralsnog echter beperkt.

Astana hoofdstad

In navolging van de onafhankelijkheid werd in 1993 een nieuwe grondwet uitgeroepen. Daarin werd onder meer bepaald dat de officiële taal vanaf dan Kazachs zou zijn en dat de president van het land een Kazachssprekende persoon zou zijn. Enigszins opmerkelijk, omdat de Kazachse bevolking maar net een meerderheid haalt in haar eigen land.

Slechts 42% van de authentieke bevolking is Kazachs, verder wordt het land bevolkt door etnische Russen (38%), Tataren, Oezbeken, Oekraïners en Duitsers. De gangbare taal was en bleef echter Russisch. Hoofdstad van het land is Astana.

Kaspische Zee

Kazachstan is hoofdzakelijk agrarisch, liefst 255 miljoen hectare landbouwgrond moet zorgen voor enige economische stabiliteit naast de inkomsten uit de industriële sector. Het noorden is bijzonder rijk aan delfstoffen en is de belangrijkste leverancier van koper van de Sovjet-Unie; daarnaast is de winning van steenkool, wolfraam, aardolie, nikkel, chroom, lood en zink, mangaan en bauxiet van groot belang.

Kazachstan kan bij de irrigatie van landbouwgrond putten uit een groot arsenaal aan binnenwateren. Naast de Kaspische Zee grenst het land ook aan het Aralmeer en beschikt het land over het Balchasjmeer. Het land heeft een streng continentaal en droog klimaat.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer