Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Kreta

Chania, Kreta Chania met zestigduizend inwoners is de op één na grootste stad van Kreta. Het wordt wel het Venetië van Kreta genoemd vanwege de mooie Venetiaanse architectuur. Chania was ooit de hoofdstad van Kreta.

Kreta is het grootste en meest zuidelijk gelegen eiland van Griekenland. Jaarlijks komen er honderdduizenden toeristen naar het eiland in de Middellandse Zee. Het eiland van de Samaria-kloof, paleis Knossos en de oude Ventiaanse havenstadjes.

Het is niet gemakkelijk om in de enorme toeristenbrij van Kreta nog wat authentieks te vinden, maar als je even verder zoekt, kom je nog in schattige, oude dorpjes waar de tijd honderd jaar heeft stilgestaan, waar nog oude vrouwtjes in zwarte kledij zich op ezels door het dorp laten vervoeren.

Agios Nikolaos

De hoofdstad van Kreta is Iraklion en dat is tevens de grootste stad van het eiland. Er valt niet heel veel te beleven in het drukke en chaotische Iraklion, op een paar bezienswaardigheden na, zoals de kerken, de vestingmuur, het gezellige centrum en de oude haven. Meer charme hebben steden als Chania, Rethymno of Agios Nikolaos. Meer informatie en achtergronden op: Wikipedia

Weliswaar erg toeristisch, maar ze hebben hun identiteit weten te behouden. De belangrijkste steden bevinden zich allemaal aan de noordkant van het eiland. het Zuiden is veel minder toeristisch, maar ook daar driegen projectontwikkelaars van rustieke, onbedorven vissersdorpjes grote toeristische centra te maken.

Kastelli

In de zomer is het erg druk op Kreta, zijn de temperaturen en de prijzen van de accommodaties en restaurants hoog. Veel toeristen trekken dan ook in het voor- of najaar naar Kreta. In het voorjaar staat de natuur in bloei en kun je er prachtige wandelingen maken door het woeste binnenland. Maar ook in het najaar komen nog veel zonaanbidders de zon opzoeken.

Zo is het in oktober gemiddeld nog meer dan 20 graden Celsius. Strandweer dus. De grotere steden blijven het hele jaar door wel gezellig, maar met name in de kleinere plaatsjes zoals Kastelli sluiten veel restaurantshouders hun dueren en lijken deze plaatsen kleine spooksteden waar weinig te beleven valt voor de reiziger die van afwisseling houdt.

Paleis Knossos

Op het eiland zijn veel invloeden van vroegere beschavingen te vinden. Allereerst de Minoïsche periode, waarbij de opgravingen van paleis Knossos een belangrijke vondst bleken te zijn. Het is een van de meest bezochte toeristische trekpleisters van Kreta. In Rethymno en Chania zijn sporen achtergelaten van de Ventiaanze en Turkse overheersers.

Midden in de steden vind je soms een minaret en de oude havens zijn naar Ventiaans model gebouwd. Na een Britse overheersing werd het land in 1913 weer eigendom van Griekenland.