Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Kroatië

Dubrovnik, Kroatië De middeleeuwse stad Dubrovnik ligt aan Kroatië’s Adriatische kust. Het staat wel bekend als de ‘Parel van de Adriaten’. Hier in de straten en gebouwen vind je de historie terug van de volken die er hebben geregeerd. Het is bovendien een bruisende stad met restaurants, cafés, winkels en een levendig nachtleven.

Langs de kust in Kroatië liggen meer dan duizend eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn. Voor de kust komen meer dan 350 vissoorten voor. En wist je dat de beroemde ontdekkingsreiziger Marco Polo oorspronkelijk uit Kroatië komt?

De Republiek van Kroatië, zoals het land officieel heet, krabbelt weer langzaam maar zeker op uit het dal van de jaren negentig. In hun hoogtijdagen bezochten jaarlijks meer dan tien miljoen toeristen het land, maar de oorlog liet heel duidelijk z’n sporen na. Toch komt het toerisme weer goed op gang, met name langs de kust, waar een mediterraan klimaat heerst, strijken in de zomer veel reizigers neer. het land werd sinds de val van het communisme in 1992 als soevereine staat erkend.

Istrië

De hoofdstad van het land is Zagreb, met een inwonertal van rond een miljoen mensen. Daarnaast behoren Dubrovnik, Split, Zadar, Osijek en Rijeka tot de grotere steden. Istrië, gelegen in het noorden van het land tegen de grens met Slovenië, is het meest toeristisch ingesteld. Het landschap heeft hier wel iets weg van de Italiaanse Toscane of de Franse Provence, met glooiende heuvels en groene bossen.

Kornati

Hier liggen ook veel middeleeuwse stadjes met Romeinse amfitheaters en triomfbogen. Verder naar beneden langs de kust tref je honderden eilanden aan met mooie stranden. Eilanden zoals Cres, Krk, en Ilovik herbergen prachtige natuurgebieden. Zoals het natuurreservaat van Kornati, een archipel met meer dan honderd onbewoonde eilanden. Van de zeven nationale parken is Plitvice een van de bijzonderste. Het bestaat uit zestien meren en honderden watervallen, waarvan er sommige al meer dan vierduizend jaar oud zijn. Meer info op de officiële site van het Kroatisch verkeersbureau: Kroatisch verkeersbureau

In het zuiden ligt het nationale park van Paklenica, met kloven van vierhonderd meter diep. Naast gebergten zijn er veel bossen. Je kunt hier ook bergbeklimmen op de steile rotswanden.

Gorski Kotar

Langs de kust ligt ook Gorski Kotar, een bergachtig gebied, dat ook wel het Zwitserland van Kroatië wordt genoemd. Natuurliefhebbers treffen er meren, dennenbossen, grotten, plateaus aan en bergen van bijna 1800 meter hoogte. ‘s Winters is het een populair ski-oord.

Kroatië laat zich het best ontdekken met een auto. Dit kan per eigen vervoer of fly&drive. Een absolute aanrader dus! Zeker ook omdat de wegen goed zijn. Vele nieuwe snelwegen maar ook pittoreske binnenwegen met altijd uitstekende bewegwijzering. U zult verbaasd zijn over het gemak waarmee u zich over de Kroatische wegen begeeft.