Traditionele yurts op de uitgestrekte steppes. Deze traditionele vilten tenten staan in heel Centraal Azië en je slaapt – afhankelijk van de grootte van de tent – met zes tot acht personen in een yurt.
Kyrgyzstan wordt wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd. Hoge bergkammen, uitgestrekte dalen kenmerken dit land, dat overigens wel iets minder dicht bevolkt is. Toerisme is er vrijwel niet, maar de bevolking is vriendelijk en nieuwsgierig naar vreemdelingen en je maakt snel contact met ze. Tenminste, als je de taal spreekt.
De Kyrgiezen zijn van oorsprong nomaden, maar tegenwoordig wonen de meeste inwoners ‘s winters in huizen. In de zomer trekken ze naar de dalen van de hoogvlakten, waar ze hun runderen, de yurt laten grazen. Dan leiden ze een trekkend bestaan, bouwen tenten die uit een houten skelet bestaat, waarover een lap vilt wordt getrokken. Meer achtergronden van Kyrgyzstan: Wikipedia Kirgizië
Taskjent
De val van de sovjet-unie heeft ook z’n sporen achtergelaten in Kyrgyzstan. Voorheen was dit deel van Centraal-Azië in grote mate afhankelijk van de grootmacht, want er is geen industrie meer en er zijn ook geen rijkdommen in de grond waar ze op kunnen terugvallen. De mijnbouw is sinds begin jaren negentig verwaarloosd en de mijndorpjes in de bergen zijn verlaten.
Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Kyrgyzstan. Je moet eerst via Istanbul naar Taskjent (Oesbekistan) of Alma Ata (Kazachstan) vliegen, daarna stap je over op de bus naar, Bisjkek, de hoofdstad van Kyrgyzstan. Je kunt ook in drie dagen van Moskou naar Biskjet reizen.
Een van de trekpleister van Kyrgyzstan is het natuurreservaat rond het Issyk-Köl-meer, dat 1600 meter boven de zeespiegel ligt en tussen de bergkammen van Küngey Alatau en het Terskey Alatau gebergte ligt ingeklemd. In dit meer testen vroeger de sovjets hun torpedo’s van de duikboten. In deze periode was dit gebied ook streng verboden voor buitenlanders. Bovendien werden rond het meer duizenden hectares met opium verbouwd.
Ala Archa
De Ala Archa-kloof is een indrukwekkende bezienswaardigheid, waar je lange wandeltochten kunt maken maar ook bergbeklimmers kunnen er hun hart ophalen. Je kunt er zowel in de zomer als in de winter een skitocht maken. De beste tijd om te reizen naar Kyrgyzstan is in de maand september, maar als je de bergen in trekt, kun je beter in juli of augustus gaan.
Trektocht
In verhouding met omliggende landen probeert Kyrgyzstan zoveel mogelijk het toerisme te bevorderen, door bureaucratische rompslomp voor de reiziger te beperken. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om enkele weken in het land te vertoeven, maar dan wel onder Spartaanse omstandigheden. Onderdak is primitief, wegen zijn moeilijk begaanbaar en het openbaar vervoer is er nauwelijks. Veel reizigers regelen een meerdaagse trektocht via een lokale gids, die veel zaken regelt in dit toch moeilijk toegankelijke land.