Mohale Dam in Lesotho maakt onderdeel uit van het Lesotho Highlands Water Project, die uiteindelijk zal bestaan uit vijf dammen in afgelegen landelijke gebieden van Lesotho en Zuid-Afrika.
Kleine dorpsgemeenschappen en ontoegankelijke berglandschappen kenmerken het onafhankelijke staatje Lesotho, met een oppervlakte van 30.000 vierkante kilometer. Met een hoogte die niet beneden de duizend meter komt, wordt Lesotho wel het ‘kingdom in the sky’ genoemd.
Lesotho telt rond de 1,9 miljoen inwoners die bijna geheel uit het Sotho-volk bestaat. Daarnaast leven er Europeanen, Chinezen en Japanners. Er wordt zowel Sotho als Engels gesproken. Het land heeft geen delfstoffen of andere bronnen waar ze uit kunnen putten, zodat de levensstandaard van de bevolking laag is. Meer achtergronden in: Wikipedia
Door de hoge ligging van het land is het er ‘s zomers nooit erg warm, gemiddeld 28 graden Celsius in de lager gelegen gebieden en 15 graden Celsius in het hooggebergte. ‘s Winters is het maximaal 10 graden Celsius in het land, maar in de hoger gelegen gebieden kan het flink vriezen.
Zoeloes
De oorspronkelijke Sotho, die al eeuwen in kleine gemeenschappen op het platteland wonen, werden in het begin van de negentiende eeuw bedreigd door zowel de Boeren als de Zoeloes. De toenmalige koning, Moshoeshoe, zocht hulp bij de Engelsen, die in 1868 het gebied annexeerden.
Door de Britse invloed werd Lesotho – dat in die tijd Basotholand heette – niet opgenomen in de Unie van Zuid-Afrika. Na de verkiezingen in 1965 kreeg het land een binnenlands bestuur en het jaar daarop kwam de regering met de Britten overeen om onafhankelijk verder te gaan.
Maseru is de hoofdstad en werd in 1869 door de Engelsen gesticht. Maseru betekent ‘plaats van de rode zandsteen’ en dat gesteente komt veel voor in de naaste omgeving. Er wonen zo’n honderdduizend inwoners in de hoofdstad. Er is in het centrum zelf niet bijster veel te zien, maar in de omliggende bergen kun je prachtige wandelingen maken. Naast wandelingen zijn ponytrektochten vrij populair. Op diverse plaatsen in het land kun je (meerdaagse) trektochten op de pony maken langs verlaten bergdorpjes en klaterende watervallen.
Nationaal park Lesotho
In het enige natuurreservaat van het land, Sehlabathebe nationaal park, kom je geen wilde dieren tegen. Nee, je moet het doen met woeste berglandschappen en enorme verlaten vlakten. Het park is in 1970 opgericht en ondanks het gemis aan olifanten en giraffen komen er veel toeristen een trektocht maken.