De ruïnes van Baalbek dateren uit de tijd van de Romeinse overheersing. Het ruïnecomplex, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is vernoemd naar de god Baäl. Tegenwoordig vindt er elk jaar een festival plaats in de maanden juli en augustus, met een keur aan nationale en internationale artiesten.
Skiën in het Midden-Oosten: het kan in Libanon dus. Het land is van oudsher een buffer tussen het Westen en Oosten geweest en nog steeds lijkt het het beste van twee werelden te hebben. De warme bevolking, fantastische historie en cultuur uit het Oosten en het liberale, leuke en relaxte sfeertje van het Westen.
Libanon is eeuwenoud een heeft een fantastisch rijke geschiedenis. Drie eeuwen voor Christus werd het land gesticht door Feniciërs die vooral geïnteresseerd waren in het cederhout, purper en textiel. In de eeuwen die volgende werd het land onder de voet gelopen door de Perzen en Alexander de Grote.
Het land had toen al zijn huidige vorm en onder de Romeinen kwam Libanon tot bloei en werd dé handelspost tussen het Westen en Oosten. Overblijfselen uit deze tijd zijn nog steeds te bewonderen, zoals Aanjar, Byblos en Baalbek.
Palestina
Christenen en Moslims hebben altijd naast elkaar geleefd in Libanon, soms met schermutselingen, maar meestal redelijk vreedzaam. Na de oorlog, toen de staat Israël werd toegekend aan de Joden, kwam het evenwicht tussen de bevolkingsgroepen in Libanon onder druk te staan vanwege de grote stroom Palestijnse vluchtelingen vanuit Palestina.
In 1975 brak een burgeroorlog uit die 15 jaar duurde en het land enorme schade toebracht. Na het einde van de oorlog in de jaren ’90 klauterde de economie uit het dal en kwam ook het toerisme weer op gang. Hoewel het tijdenlang rustig is in Libanon, kan af en toe de strijd met Israël weer oplaaien en kunnen er beschietingen plaatsvinden. Dan is het reizen naar Libanon op eigen risico. Houd de berichten van het Ministerie van Buitenlandse zaken dus goed in de gaten.
Beirut
Bij een feestvakantie denk je niet meteen aan de Libanese hoofdstad Beirut, maar niets is minder waar. Libanon is echt the place to be. Arabieren, Noord-Afrikanen en Zuid-Europeanen vinden Beirut de plek om de gaan feesten. De stad puilt uit van de discotheken: van R&B tot techno. Er zijn zelfs gay-vriendelijke discotheken te vinden.
Kom daar maar eens om in de rest van het Midden-Oosten. Tripoli is een andere schitterende Libanese stad, al is hij veel ‘nuchterder’ dan het hippe Beirut. Proef vooral de zoetigheden en wandel door de souks, op zoek naar mooie souvenirs.
Rondreizen Libanon
Rondreizen is vrij gemakkelijk in Libanon. Er zijn bussen en mini-busjes die vanuit elke stad vertrekken. Als je met meerdere personen bent is een taxi delen ook een goede manier om het land te verkennen. De Qadisha vallei, ook wel heilige vallei genoemd, staat bekend om de duizenden Christenen die er door de eeuwen heen in grotten woonden.
Niet alleen hakten zij huizen uit in de bergen, maar ook kerken en kloosters. De Bekavallei is de Libanese wijnstreek. Tussen de wijngaarden kun je aanmeren bij Chateau Kefraya om wijn te proeven en heerlijk te dineren. Je kunt ook je ski’s meenemen naar Libanon van in Faqra kun je perfect skiën, al mag je er de natuurlijk stenen brug en ruïnes ook niet missen.
Libanese keuken
De Libanese keuken wordt beschouwd als een van de beste van het Midden-Oosten. Het is een veelzijdige keuken met diverse invloeden: van Frankrijk tot China. Typisch zijn de mezze: een hele hoop kleine hapjes op een grote schaal. Vooral de tabouleh, hummus en fatoush moet je proeven.