Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Liberia

hoofdstad Monrovia. Liberia Een markt in de hoofdstad Monrovia. Liberia is een van de armste landen op aarde. De hoofdstad is Monrovia, met een miljoen inwoners de grootste stad van het land.

Een prachtige natuur, interessante bezienswaardigheden, Liberia heeft het allemaal. Het arme Afrikaanse land hestelt van bijna twee decennia van oorlog en kan weer op adem komen. Toch blijft de situatie onstabiel, maar de Liberianen werken aan de wederopbouw van hun verwoeste land.

Liberia is een republiek aan de westkust van Afrika en is een van de armste landen ter wereld. Het land werd gesticht door uit de VS teruggekeerde slaven. Liberia was het tweede Afrikaanse land dat werd gesticht door Afrikanen uit de Nieuwe Wereld. Hiermee deelt Liberia een unieke geschiedenis met het buurland Sierra Leone.

Kwetsbaar Liberia

In beide landen speelden ex-slaven een belangrijke rol in de totstandkoming van de landen, Liberia bevindt zich momenteel in een kwetsbare fase. De herstructurering van leger en politie, die nog steeds gaande is, zorgt voor een betere veiligheidssituatie, maar het neemt niet weg dat Liberia een stabiel en veilig land is.

Door de grote armoede en werkloosheid, is er veel criminaliteit. Zo komen gewapende overvallen regelmatig voor en moeten reizigers rekening houden met terrorismedreiging. In het hele land moet worden opgelet en met name buiten de hoofdstad Monrovia. Na zonsondergang wordt afgeraden de straat nog op te gaan. Ook in Monrovia zelf zijn er plekken die overdag, te voet, beter vermeden kunnen worden.

Monrovia

De hoofdstad van Liberia is Monrovia. Deze stad is in 1822 gesticht en dankt haar naam aan James Monroe, de toenmalige president van de VS. De stad is een van de meest regenachtige plaatsen ter wereld en heeft jarenlang geleden onder enorme gevechten die er plaatsvonden. Ondanks alles is er toch genoeg te zien in deze stad.

De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn, de grote haven, het nationale museum, de dierentuin, Waterside Market en een aantal stranden. Op de Waterside Market, gelegen in een oude wijk nabij het centrum, kun je mooie Afrikaanse houtsnijwerken kopen. Het National Museum is vooral bekend voor zijn collectie oude Liberiaanse kunst. Niet alleen is Monrovia een interessante plaats om te bezoeken, ook in de rest van het land zijn genoeg bezienswaardigheden. Meer achtergronden in: Wikipedia Liberia

Zo kun je naar Providence Island. Hier kun je naar traditionele dansen kijken en er worden openluchtconcerten gegeven. Wat ook een bezoekje waard is, is de Firestone Plantation, de grootste rubberplantage van de wereld. Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken is het bezoeken van een nationaal park. Sapo is het enige nationale park in Liberia en is een van de laatste bosgebieden in West-Afrika. Hier kom je onder andere bosolifanten, dwergnijlpaarden en chimpansees tegen. Het leuke aan dit park is dat er verschillende kanotochten zijn.

Armoede

In Liberia leven zo’n 3,5 miljoen mensen. Door de grote armoede in het land eten de meeste Liberianen maar één keer per dag, is er vrijwel geen elektriciteit en ook stromend water is een groot gemis. Hierdoor moeten ze alles met de hand doen en zijn ze veel tijd kwijt met het halen van water. Het grootste deel van de bevolking heeft geen werk en probeert daarom bijvoorbeeld hout, voedsel of houtskool te verkopen aan automobilisten.

De meeste mensen moeten leven van nog geen 80 cent per dag. Daarnaast is de gezondheid een groot probleem in het land. AIDS en HIV zijn helaas niet weg te denken. Veel inwoners hebben geen toegang tot ‘veilig’ drinkwater en er zijn er slechts een paar die naar een dokter kunnen. Ondanks dat het in de afgelopen jaren wel wat verbeterd is, moet er nog steeds veel gedaan worden.

Veel gebouwen moeten hersteld worden, de elektriciteit- en watervoorziening moet beter worden en daarnaast is een goede infrastructuur ook van groot belang.