Liechtenstein

Sinds 1712 is het kasteel in de hoofdstad Vaduz in het bezit van de vorsten van Liechtenstein. De de huidige vorstelijke familie woont er nu. Het kasteel kan niet bezocht worden.

Sinds 1712 is het kasteel in de hoofdstad Vaduz in het bezit van de vorsten van Liechtenstein. De de huidige vorstelijke familie woont er nu. Het kasteel kan niet bezocht worden.

Een prinsendom in zakformaat. Hier woont nog steeds een eigenzinnige monarch in een burcht op een heuvel. Liechtenstein is ook bekend om z’n wijnen, wintersport en wandelpaden. Een land van steile kliffen, schilderachtige dorpjes en weelderige groene bossen.

Het vorstendom is slechts 25 kilometer lang en zes kilometer breed. Met een oppervlakte van 160,475 km² is dit het op vijf na het kleinste land ter wereld.  Het ligt in het midden van Europa en wordt door Zwitserland en Oostenrijk ingeklemd. De hoofdstad is Vaduz, andere steden zijn Schaan, Triesen en Balzers. De meeste  inwoners komen uit andere landen om er tijdelijk te werken. Alles over het land in Wikipedia: Liechtenstein Wikipedia

Karel VI

De Boheemse vorst Johan Adam Andreas van Liechtensteinkocht in 1699 Schellenberg en dertien jaar later het graafschap Vaduz van de graven van Hohenems. In 1719 smeedde keizer Karel VI Vaduz en Schellenberg tot een vorstendom, genaamd Liechtenstein. Op 12 juli 1806 werd het vorstendom onafhankelijk doordat het zich losmaakte van de Roomse staat. Maar het Congres van Wenen bepaalde in 1815 dat het vorstendom deel uitmaakte van het Duitse Rijk.

Aanvankelijk had het land nauwe banden met Oostenrijk, maar door een economische crisis ging  het een douane- en monetaire unie aan met Zwitserland. Na de Tweede Wereldoorlog, onder bewind van vorst Frans Jozef II, groeide het vorstendom uit tot een belastingparadijs. Want de belasting voor bedrijven is laag. Tegenwoordig heeft het zich ontwikkeld tot een markteconomie met een sterke financiële sector.

Grauspitz

De levensstandaard is hoog, vergelijkbaar met buurland Zwitserland. De Grauspitz is met 1599 meter de hoogste berg van het land. Het land ligt in de Alpen en is daarom een populair wintersportgebied. Wel heeft het land een mild klimaat door de zuiderwinden. Liechtenstein heeft ook een echte wijncultuur. Er wordt al duizend jaar wijn verbouwd en er zijn 178 wijnhuizen, waarvan sommige wereldberoemde wijnen maken.

Prins Alois

Het is een conservatief land, want het heeft tot 1984 geduurd totdat vrouwen kiesrecht kregen. Het parlement  wordt samengesteld door 25 door het volk gekozen leden. Aan het hoofd van Liechtenstein staat de vorst. De huidige vorst is prins Alois. Hij heeft veel in de melk te brokkelen, want hij kan het parlement ontbinden en kan benoemingen van ambtenaren en rechterlijke macht tegenhouden.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer