Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Litouwen

Vilnius,Litouwen Vilnius, de oude binnenstad. Met 360 hectare is de binnenstad één van grootste in Oost-Europa, met 1500 waardevolle historische en culturele gebouwen. Doordat ze gebouwd werden in verschillende eeuwen, zie je een mengeling van architecturale stijlen.

Litouwen is met een oppervlak van 65.200 vierkante kilometer de grootste van de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Vilnius is de meest aantrekkelijke stad van deze staten.

Het grote Duitse rijk en de Russen heersten in het verleden lange tijd over Litouwen. Maar zelf maakte dit land ook een periode van expansie mee vanaf de veertiende eeuw. Grote stukken van Rusland werden in die tijd ingenomen. Al in 1918 verklaart Litouwen zichzelf onafhankelijk, maar het duurde nog tot 1990 voordat het echt realiteit werd. Meer op: Litouwen Wikipedia

Rusland stribbelde nog erg tegen, omsingelde de hoofdstad Vilnius en viel het daarna ook aan, maar na druk van het westen erkende Rusland Litouwen op 6 september 1991. Bijna negentig procent van Litouwen bestaat uit bos. Het is een vrij vlak land en ligt tussen Estland en Rusland ingeklemd.

Het heeft negentig kilometer kustlijn en herbergt in het binnenland meer dan vierduizend meren. Er wonen rond de 3,8 miljoen mensen. De hoogste temperaturen zijn in de maand juli, maar dan regent het er ook vaak. Het voor- en najaar zijn ook goede jaargetijden om het land te bezoeken. De winters zijn koud.

Vilnius

De hoofdstad Vilnius heeft een inwonerstal van rond de 600.000. Het is een mooie stad met een oud centrum, met veel gebouwen uit de barokke en klassieke tijd. Op de universiteit van de stad studeren 14.000 studenten, waardoor het een levendige stad is met veel café‘s, restaurantjes en uitgangsgelegenheden.

Concentratiekamp van Paneriai

In de omgeving van Vilnius ligt het voormalig concentratiekamp van Paneriai, waar in de Tweede Wereldoorlog honderdduizend mensen zijn vermoord. Het is als museum ingericht. Honderd kilometer ten westen van de hoofdstad ligt Kannas, de op een na grootste stad van het land.