Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Luxemburg

Luxemburg, Kasteel Vianden Kasteel Vianden is gebouwd tussen de elfde en veertiende eeuw op de fundamenten van een Romeinse ‘castellum’. Het is een van de grootste en mooiste overblijfselen uit de romaanse en gotische tijd. In de vorige eeuwen raakte het kasteel in verval, maar daarna is het gerestaureerd en is het een grote toeristische trekpleister.

Een beetje weggedrukt tussen België, Duitsland en Frankrijk ligt het enige Groothertogdom ter wereld. Sinds 2000 wordt het land geleid door Groothertog Henri, die in dat jaar zijn vader opvolgde. De ook buiten de landsgrenzen bekende Groothertog Jan was op dat moment ruim 35 jaar aan de macht geweest.

Eerst maar even iets rechtzetten aan het begin, voor het geval je al denkt dat de Luxemburgse vlag wel heel erg op die van Nederland lijkt: het blauw in de Nederlandse vlag is iets donkerder, en de vlaggen hebben ook een andere verhouding tussen hoogte en lengte.

Hoofdstad Luxemburg

De hoofdstad Luxemburg is het culturele en historische paradepaardje van het land. Al in 963 is de strategisch gelegen rots bebouwd met een kasteel. Gedurende de eeuwen die volgden breidden de verschillende heersers de plek uit tot een stevige vestingstad: er kwamen brede stadsmuren, bruggen en forten. Meer info op de officiële site van het verkeersbureau: Groothertogdom Luxemburg

Het land verdiende in die tijd zijn bijnaam “Gibraltar van het Noorden”. Het meest spectaculaire in de vesting  is een ondergronds netwerk van “kazematten”: schuilplaatsen voor soldaten. Niet alleen was er plaats voor duizenden soldaten, maar ook voor hun paarden en voor werkplaatsen van ambachtslieden. Het netwerk van gangen, trappen en ruimtes is 23 kilometer lang. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het schuilkelders voor maar liefst 35.000 mensen. Tegenwoordig kun je er als toerist ronddwalen.

Echternach

Behalve kastelen en forten bekijken, wat is er nog meer te doen? Vooral veel Nederlanders trekken naar het land om er te wandelen of te fietsen. In totaal is er zo’n 280 kilometer aan fietspaden aangelegd, en dat is heel wat voor zo’n klein landje. Bedenk echter wel dat het er behoorlijk heuvelachtig is, en dat het fietsen dus een iets ander verhaal is dan in het vlakke Nederland.

De meest interessante plaatsen zijn naast de hoofdstad Luxemburg o.a. Vianden, Clervaux, Echternach, en Wiltz. Klein Zwitserland, de streek ten zuiden van de Sauer aan de grens met Duitsland, is ook de moeite waard: de voornaamste trekpleister daar is de rauwe natuur.