Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Macau

Macau De ruïnes van Macau zijn de meest beroemde bezienswaardigheden van het land. In 2005 werden ze onderdeel van het UNESCO werelderfgoed.

Macau was vroeger het toneel van veel detectiveromans, vanwege de exotische sfeer en de vele gokpaleizen die er te vinden waren. Tegenwoordig staat niet meer op elke hoek van de straat een casino, maar je kunt nog wel een gokje wagen.

Macau is een Portugese enclave, dat 65 kilometer ten westen van Hongkong ligt, met een oppervlakte van 165 vierkante kilometer. Macao is net als Hongkong een vrijplaats in China dat door een buitenlandse mogendheid, Portugal, wordt bestuurd. Het ligt in het Zuiden van China, vlak onder Hongkong, op het schiereiland in de monding van de Parelrivier aan de kust.

De oppervlakte is zo’n zeventien vierkante kilometer, met een inwonertal van een half miljoen mensen. Naast Portugees en Engels wordt er vooral Chinees gesproken. Bij Macau behoren ook twee eilandjes, Taipa en Coloane, die met bruggen aan het vasteland zijn verbonden.

Façade van de basilica van St. Paul

Het is er veel minder druk dan in Hongkong en het ademt een koloniale sfeer uit met rustieke straatjes en steegjes, met volle waslijnen barokke kerken en vriendelijke bewoners. De straatjes bevatten veel winkeltjes, met snuisterijen, gebak, kleding en medicinale planten, die een sterke aroma verspreiden. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Macao

Veel inwoners van Macau staan vroeg op om tai chi chua-oefeningen te doen, het is een vorm van gymnastiek aan de hand van een speciale choreografie.

Handelspost Macau

In 1513 vestigden de Portugezen in Macau een handelspost. In de zeventiende eeuw probeerden de Hollanders de kolonie van Portugal af te pakken, maar de Portugezen wisten de stad uiteindelijk te behouden. De kroonkolonie heeft een onafhankelijk bestuur, de gouverneur wordt benoemd door de Portugeze president.

Net als Hong Kong wordt Macau, waar 450.000 inwoners leven, een Speciale Bestuursregio van China. Dat houdt in dat Macau zelfbestuur krijgt, behalve op het gebied van defensie en de buitenlandse politiek. Op 20 december 1999 droeg de voormalige koloniale heerser Portugal het kleine landje over aan China.

Edmund Ho Hau-wah, een in Canada opgeleide zakenman, werd de eerste leider van Macau. Ho volgt zijn inmiddels overleden vader op, die tientallen jaren de dienst uitmaakte in de Macuase politiek en het zakenleven.

Fort van Sao Paulo do Monte

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Macau is het fort van Sao Paulo do Monte, een kerk die in het begin van de zestiende eeuw werd gebouwd. Alleen de voorgevel is bewaard gebleven, maar die is ook zeker de moeite van het bekijken waard. Er staan veel vestingen, kerken, muren en huizen uit de koloniale tijd van de Portugezen, maar ook zijn er overblijfselen van de vroegere Chinese cultuur uit de Ming dynastie terug te vinden, zoals de tempel van Kun Lam, gewijd aan de goden van de barmhartigheid.

Bijzonder zijn ook de Chinese tuinen waarvan de eersten al 2000 jaar geleden werden aangelegd. Hier wordt ‘s morgens ook veel de tai chi chua beoefend. Op de paviljoens kun je naar de zonsop- of zonsondergang kijken, scholieren maken er hun huiswerk, en er zijn veel tropische bomen en vogels te zien. Kortom, een plaats om tot rust te komen.

Andere bezienswaardigheden zijn de Guia vuurtoren, het Hac Sa sportcomplex, Taipa Cultureel Dorp, een openluchtmuseum van de voormalige visserplaats. De meeste toeristen die Macau bezoeken, komen vanuit Hongkong, waar veel excursies worden georganiseerd.

Klimaat Macau

In Macau heerst een gematigd klimaat. De beste reistijd is de herfst, als het zonnig is en niet al te vochtig. In de zomer komen gemiddelde temperaturen voor van 29 graden Celsius, er is een hoge vochtigheidgraad. ‘s Winters schommelt de barometer tussen de 15 en 20 graden Celsius. In de zomer wordt de bevolking geteisterd door tyfoons.