Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Macedonië

Skopje, Macedonië De rivier de Vardar in Skopje. Het nachtleven in de hoofdstad is levendig. Langs het water zijn vele koffiebarren en is het erg druk in de avond.

Het heuvelachtige Macedonië is een beetje geheimzinnig. Het land heeft een rijke geschiedenis, maar komt ook pas net kijken binnen Europa. Na decennia communisme staat het eindelijk weer op de kaart. Eeuwenoude orthodoxe kerken staan in Macedonië inmiddels naast stijlvolle clubs en koffiebars.

Macedonië is eeuwenoud, maar bestaat toch nog niet zo lang. Het hoorde tot de val van het communisme bij Joegoslavië. In 1991 werd het land onafhankelijk. De oorlog in Kosovo had flinke invloed op het land. Langzaamaan ontstaat nu toerisme in het land. Vooral natuurliefhebbers kunnen hun hart er ophalen.

Skopje

De hoofdstad van Macedonië is op het eerste gezicht een overblijfsel van het communistische tijdperk met grote, grijze betonnen flats en huizenblokken. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is kan genieten van de overblijfselen uit de Ottomaanse tijd, de Turkse bazaar, badhuizen en orthodoxe kerken. Dat het inmiddels flink met de tijd meegaat bewijzen de hippe bars en cafés en de modieuze stedelingen. Meer lees je op de officiële website Bureau voor Toerisme: Visit Macedonia

Meer van Ohrid

Het land moet het toch het meest hebben van de schitterende natuur. Er zijn dichtbegroeide bergen met bossen, watervallen, rivieren, meren en bossen met sparren, beuken en dennen. In de bergen kun je nog wolven, beren en andere wilde dieren tegenkomen. De bruine beer is zelfs beschermd. De nationale parken, zoals het Mavrovo National Park, biedt tal van mogelijkheden voor wandelaars en bergbeklimmers. Aan de meren kun je de talloze lieflijke vissersplaatsjes bezoeken. Het meer van Ohrid staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het water is er kraakhelder en je kunt er genieten van het uitzicht op de Albanese bergen.

Skigebied Zare Lazarevski

Doordat het land zo bergachtig is, met toppen die soms hoger zijn dan 2000 meter, bouwt het aan een reputatie als wintersportland. Mavrovo is het meest bekende wintersportgebied met Zare Lazarevski als skicentrum. Langs de berg Korab is het goed skiën voor zowel beginners als gevorderden.