Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Malawi

Malawi Het strand bij het Malawimeer, waar je kunt overnachten in een Lodge. Lake Malawi was lange tijd geïsoleerd, zodat zich hier honderden vissoorten met de bijzondere kleuren hebben kunnen ontwikkelen.

Afrika voor beginners, zei eens iemand over Malawi. En eigenlijk had hij wel gelijk. Het is overzichtelijk, vriendelijk, goed bereisbaar, veel mensen spreken Engels, en het heeft een heerlijk klimaat.

En toch weten maar weinig mensen de weg te vinden naar Malawi. Het is arm, het is zelfs een van de armste landen van de wereld, er is weinig wild, zeker in vergelijking tot de omringende landen als Zimbabwe, Zambia en Tanzania en er is geen groots natuurschoon. Meer feiten in: Wikipedia Malawi

Warme hart van Afrika

Dat weerhoudt toeristen ervan om naar Malawi te gaan. Nou ja, behalve als tussenstop op doorreis van Johannesburg naar Nairobi, of als een veredeld dagje strand aan het Lake Malawi tijdens een reis door Zambia en Zimbabwe. Erg jammer voor deze toeristen, ze missen dan een groot deel van een land dat niet voor niets het warme hart van Afrika wordt genoemd. Niet vanwege de temperatuur, die is in heel Afrika prima, maar vanwege de mensen, mensen met een warm hart.

Kasungu National Park

En het natuurschoon dan? Leuk die aardige mensen, maar die dieren dan? Ga dan eens naar Mvuu Camp aan de rivier de Shire. Een camping rondom de mooiste baobabbomen, waar de olifanten ‘s avonds aan de overzijde van de rivier samenkomen, waar de hippo’s loom in het water liggen, waar om de kilometer een visarend op de oever zit te rusten en waar op de overhangende takken de ijsvogeltjes naar de vissen loeren, terwijl de krokodillen toekijken.

Of denk eens het Nyika-plateau. De Malawiaanse hooglanden. Bekend om de rijkdom aan orchideeën, de bijzondere roan-antilopen en de mountain marsh widow, een prachtige wevervogel. In het hart van het park ligt Chelinda Camp aan de rand van de grote oude dennenbomenplantage waardoor je eerder het idee hebt in het Zwarte Woud te kamperen dan in hartje Afrika.

Het leukste van Malawi is misschien wel de afwisseling: op safari in Kasungu National Park, per boot over de Shire, paardrijden over de hoogvlakte of luieren op het strand.

Chintheche

De ‘lakeside’ is op zijn mooist bij Chintheche. En dan niet bij de luxe Chintheche Inn maar bij de simpele Sambani Lodge. Goedkoop, het kan best wat schoner maar alles werkt, er is warm water en elekticiteit. De Sambani Lodge is terecht trots op zijn mooie stuk strand.

Het zand is hier fijn, het water helder, er is geen modder, er zijn geen rotsen, en vlak achter het strand staan bomen die voor schaduw zorgen. En de barman van de Lodge heeft koele drankjes en alle tijd voor een praatje.