Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Malediven

De hoofdstad Male, van de eilandengroep Malediven. Het bestaat uit 1190 koraaleilanden. Het grootste eiland beslaat slechts vijf vierkante kilometer. De hoofdstad Male, van de eilandengroep Malediven. Het bestaat uit 1190 koraaleilanden. Het grootste eiland beslaat slechts vijf vierkante kilometer.

Kristalhelder water, zuivere lucht, witte zandstranden, palmbomen: de Malediven lijken wel het paradijs voor de relaxende toerist. Vandaar dat het land een populaire bestemming is onder verse bruidsparen. Maar ook duikenthousiastelingen kunnen hier hun hart ophalen.

De Republiek Malediven ligt midden in de Indische Oceaan, tussen het zuidpuntje van India en de Seychellen. De eilandengroep bestaat uit maar liefst 1190 verschillende eilanden, verspreid over 26 atollen.

Malé

De inwoners van de eilanden waren oorspronkelijk vooral hindoes en boeddhisten afkomstig uit het nabijgelegen Sri Lanka. In 1153 besloot de centrale regering in Malé officieel tot de Islam over te gaan: zij zag wel brood in zo’n overstap vanwege de dominantie van Arabische handelaren in de Indische Oceaan. Die handel, en de lucratieve scheepswrakken voor de kust, zorgden voor veel inkomsten voor de Maldivische sultans. Meer op het officiële Bureau voor Toerisme over de eilanden: Visit Maldives

Ibn Battuta

De beroemde Arabische reiziger Ibn Battuta verbleef in 1343 en 1344 enkele maanden op de Malediven. Hij kreeg er een belangrijke positie als qadi (islamitisch rechter). Ondanks zijn strenge straffen slaagde hij er tot zijn eigen ergernis niet in om de vrouwen op de eilanden niet langer met ontbloot bovenlichaam te laten rondlopen.

Saillant detail is dat hijzelf in die periode met maar liefst 6 vrouwen uit de regio trouwde, en ze even zo makkelijk weer verliet. Het toerisme is tegenwoordig de belangrijkste bron van inkomsten voor de eilanden. Van alle eilandjes worden er 74 geëxploiteerd als resort. Dat wil zeggen dat ze helemaal op de westerse bezoeker zijn ingericht: er liggen alleen hotels, verder zijn ze onbewoond. Je betaalt er met dollars.

Malediven: duiken en snorkelen

De resorts vormen ook de uitgangsbasis voor duik- en snorkeltochten. De meeste resorts hebben hun eigen duikbasis van waaruit zowel beginners als gevorderden hun duiken kunnen maken. Toeristen mogen officieel niet op de andere, bewoonde eilanden overnachten, omdat de regering bang is dat anders de traditionele islamitische levenswijze van de bevolking verloren zal gaan.

De betreffende eilanden kun je overigens wel als dagtrip bezoeken, en soms lukt het ook om er onderdak te vinden bij een vissersfamilie.