De Petronas Twin Towers in de hoofdstad Kuala Lumpur. Het torencomplex was bij de afronding in 1998 het het hoogste gebouw ter wereld, maar werd later voorbij gestreeft. De Petronas Twin Towers zijn echter wel het hoogste ‘tweeling’ gebouw ter wereld. De twee torens bereiken een hoogte van 452 meter.
Loop over een plaatselijke markt in Kuala Lumpur en je hoort Engels, Maleis, Tamils, Bahasa Indonesia en Chinees door elkaar. Maleisië is een wirwar van culturen en rassen. In het verleden vestigden zich diverse volkeren aan de aantrekkelijke kusten, waardoor tegenwoordig vele etnische groepen naast elkaar leven.
Ieder volk nam zijn eigen cultuur en festiviteiten mee. Gevolg: een overvolle kalender met allerlei feesten, processies en andere aktiviteiten. Het Nationaal Museum in Kuala Lumpur geeft een goed beeld van deze smeltkroes van culturen. Maleisië bestaat uit twee delen. Het welvarendste en dichtstbevolkte deel is West-Maleisië of Peninsular Malaysia, het schiereiland dat vastzit aan het Aziatische continent en in het noorden grenst aan Thailand.
Oost-Maleisië ligt in het noorden van het eiland Borneo en grenst aan Kalimantan, een deel van Indonesië en het onafhankelijke staatje Brunei. Oost-Maleisië bestaat uit de deelstaten Sabah en Sarawak, is dunbevolkt en is overwoekerd door tropisch regenwoud en een uitgebreid, wijdvertakt rivierenstelsel.
Maleisische economie
Voor Aziatische begrippen is het land een relatief rijk ontwikkelingsland. Er zijn veel bodemschatten, de tinproduktie behoort tot de grootste ter wereld. Andere produkten die worden uitgevoerd zijn cacao, palmolie en sinds jaren zeventig is er aardolie voor de kust gevonden en wordt er ook veel olie geëxporteerd. Een andere bron van inkomsten is de houtexport, vooral naar Japan, hetgeen grote ecologische schade aan de jungle van met name Sabah en Sarawak tot gevolg heeft.
Grote gebieden zijn gekapt en liggen er dor en onvruchtbaar bij. Singapore geeft eveneens een grote stimulans aan de Maleisische economie. Vaak wordt Singapore, gelegen in het uiterste puntje van het schiereiland, gemakshalve bij het land gerekend, maar het is al sinds 1965 een onafhankelijke staat, dat wel nauwe banden onderhoudt met het land.
Kuala Lumpur
In Maleisië wonen rond de 20 miljoen inwoners, waarvan 56 procent Maleiers, 32 procent Chinezen en 10 procent Indiërs. Verweg het merendeel van de bevolking woont op het Westen, waar ook de grote steden zijn gevestigd, zoals de hoofdstad Kuala Lumpur met drie miljoen inwoners. Er zijn rond de 70 steden met meer dan 10.000 inwoners.
Het land heeft een warm en vochtig klimaat, ligt in de tropen, waardoor de temperatuur gedurende het hele jaar vrijwel gelijk blijft. De gemiddelde temperatuur schommelt rond de 27 graden Celsius. ‘s Morgens is het meestal nog onbewolkt, maar ‘s middags trekt een wolkensluier over het land, waardoor er weinig zonneschijn is.
De regentijd is van november tot en met februari, met stortregens en harde zeewinden. De periode van mei tot en met augustus is de beste tijd om te reizen. De Hawker Stall is een karakteristieke eetgelegenheid in maleisië. Het is een kraampje waar je in de open lucht verschillende hapjes kunt bestellen. Het is vooral populair bij de plaatselijke bevolking.
Gemas naar Kota Bharu
De treinreis van Gemas naar Kota Bharu is een magnifieke route door de groene, rijke oerwouden. De ongerepte natuur heeft een grote aantrekkingskracht op veel reizigers, die aan hun trekken komen in de jungle trekkings, waar je één of meerdere dagen door het tropisch regenwoud dwaalt en kennis maakt met al haar bewoners. Wat te denken van een boottocht over een meanderende rivier in een van de nationale parken.