De dans van de Dogon. Dit traditionele volk staat bekend om hun kleurrijke, dansen en ceremonies. In tegenstelling tot andere Afrikaanse volkeren hebben de Dogon hun eeuwenoude tradities behouden. Zo wordt bier door vrouwen gebrouwen en door mannen gedronken.
Timboektoe bestaat echt, het ligt niet in Verweggistan maar in Mali, een voormalige Franse kolonie in West-Afrika. Het land is dertig keer zo groot als Nederland en telt slechts tien miljoen inwoners. Eén van de mooiste steden in de delta van de Niger is Djenné. De lemen moskee die je daar ziet, is wereldberoemd.
Mali, een land met een rijke cultuur en een lange geschiedenis. In de 13e eeuw ontstond het koninkrijk Mali, dat delen van het huidige Senegal, Mauretanië, Guinee en Mali omvatte. Dit rijk speelde een voorname rol in de handel in goud. Goud dat in eigen land gevonden werd aan de bovenloop van de Niger.
Mansa Musa
Legendarisch is het verhaal van het bezoek van Mansa Musa aan Caïro. Deze Malinese heerser kwam op zijn pelgrimstocht naar Mekka met zijn karavaan door het Midden-Oosten. In 1324 bracht hij in Caïro zoveel goud op de markt dat de wereldgoudprijs instortte. Hierdoor verwierf Mali in de hele islamitische wereld hoog aanzien. Meer achtergronden in: Wikipedia Mali
In 1960 werd het land onafhankelijk. Vanaf het einde van de 18e eeuw voelden ook Europese ontdekkingsreizigers zich aangetrokken door de mythes rondom met name Timboektoe. De Schot Gordon Laing was de eerste Europeaan die de stad wist te bereiken. Hij werd echter op zijn terugreis vermoord. René Caillié kon als eerste zijn bezoek ook navertellen: het was hem tegengevallen.
Timboektoe
Hoewel René Caillié Timboektoe slechts ‘een kleine, hete en stoffige stad’ noemde, is de plaats bij reizigers van nu wel degelijk in trek. Het wordt ‘de stad van goud’ genoemd. Er zijn mooie moskeeën. In de hoofdstad van Mali, Bamako, kun je een bezoek brengen aan het Nationaal Museum. Ook is er de ‘rode markt’, met veel handwerkprodukten.
Djenné, Ségou en Mopti
Eén van de mooiste steden in de delta van de Niger is Djenné. De lemen moskee die je daar ziet, is wereldberoemd. Djenné is dan ook het centrum van de leemarchitectuur. Of ga naar Ségou. Die naam ken je misschien van het gelijknamige boek over Mali. Het is de hoofdstad van het machtige Bambara-koninkrijk.
Breng ook een bezoek aan Mopti, ‘het Venetië van Afrika’. Hier vind je de grootste prauwhaven aan de Niger. Je kunt er in een pirnasse (een bootje) over de rivier varen. In Mali is de trek naar de stad nog niet spectaculair op gang gekomen. De hoofdstad Bamako is eigenlijk ook maar een dorp met 850.000 inwoners. Alleen de hoofdwegen zijn er verhard en er is nauwelijks hoogbouw.
Dogon en andere stammen
De rest van Mali bestaat uit platteland dat bevolkt wordt door verschillende stammen. Zo wonen de Bozo, een vissersvolk, op langgerekte dijken langs de Niger. Als het water stijgt verlaten ze hun semi-permanente woonplaatsen voor een droger plekje. De animistische Dogon, met een heel eigen leefwijze, wonen langs en op een rotsplateau (de zgn. ‘falaise’) in het zuidoosten van Mali.
De tientallen dorpjes hebben hun eigen akkerlanden, en vaak ook hun eigen religieuze tradities. Zo offeren ze bijvoorbeeld gierst en kippebloed aan hun voorouders. Andere bevolkingsgroepen zijn de Peulnomaden in het midden van Mali en de Touareg in het noorden. In het zuiden tref je de Songhai, de veehoudende Fulani en, in het stroomgebied van de Niger, de Hausahandelaren.
Tanezrouft
Mali is op eigen houtje te bezoeken. Daarnaast doet een aantal avontuurlijke rondreizen het land aan. Soms gecombineerd met Senegal of bijvoorbeeld als onderdeel van een langere expeditie door de Sahara. ‘Tanezrouft’ is de naam van de weg door de Sahara waarlangs karavanen trekken. Hoe dan ook, Djenné en Timboektoe zullen zelden worden overgeslagen. Timboektoe. Alleen die naam al. Een naam die tot de verbeelding van menig reiziger spreekt.