Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Mallorca

Porto Colom, malloca Zonsondergang in Porto Colom, een klein stadje met een pittoreske haven met traditionele vissersbootjes. Rond de haven zijn gezellige restaurantjes gevestigd.

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen en ligt in de Middellandse zee. Hier komt de bekende toptennisser Rafael Nadal vandaan en het eiland staat bekend om zon, zee en strand. Maar er is meer dan alleen El Arenal, de drukste en meest populaire badplaats op Mallorca.

Er wordt op het eiland zowel Spaans als Catalaans gesproken en er wonen 850.000 mensen. De lokale Catalaanse spreektaal wordt Mallorquín genoemd. Bijna de helft daarvan woont in de hoofdstad Palma de Mallorca, dat ook de hoofdstad van deze eilandengroep is. Het klimaat is Mediterraan met hete droge zomers en milde vochtige winters.

Spaanse vasteland

Mallorca wordt jaarlijks overspoeld door miljoenen toeristen en ook tienduizenden seizoensarbeiders van het Spaanse vasteland. Verder leven er ook tienduizenden Europeanen op het eiland, vaak pensionades die van het mooie weer genieten op hun oude dag.

Palma werd al in 123 voor Chr. Gesticht door de Romeinen. Daarna werd het gewilde eiland door onder andere de Byzantijnen, de Moren veroverd. Van 1276 tot 1344 was het eiland zelfs even zelfstandig. Maar tegenwoordig maakt het onderdeel uit van de Spanje.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca is de hoofdstad van Mallorca en telt 450.000 inwoners. Daarmee is het het de grootste stad van het eiland. De stad is bekend van de beroemde kathedraal La Seu en heeft een grote jachthaven, veel restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden.

De populairste badplaats is El Arenal dat over een groot zandstrand beschikt met een zeven kilometer lange boulevard. Hier vind je strandpaviljoens, winkels en restaurants en ook het nachtleven van El Arenal is heel actief, waaronder ook veel Nederlandse bars, waaronder De Zaak en bekende discotheken als Veronica en de 538.

Porto Christo

De bekendste badplaatsen liggen in het zuiden, waaronder het strand Playa de Mallorca, dat grenst aan Palma de Mallorca. Alcuda ligt in het noorden van het eiland, geliefd bij ouders met jonge kinderen. Andere hoogtepunten zijn de druipsteengrotten, waarvan de grootste te vinden zijn bij Porto Christo.

Het land bestaat uit bergachtige gebied, waarvan het hoogste punt de Puig Major is, met een hoogte van 1445 meter. Het land heeft een oppervlakte van 3640 km² en is het middelste eiland van de Balearen. Ten zuiden van het eiland ligt Ibiza en ten noorden Minorca.