Malta

Malta, de hoofdstad Valetta. De stad is gebouwd op een 60 meter hoge rots en er wonen ongeveer zevenduizend mensen. Daarmee is Valletta qua inwonertal de op twee na kleinste hoofdstad in Europa. Vaticaanstad en Vaduz (Liechtenstein) zijn nog kleiner.

Malta, de hoofdstad Valetta. De stad is gebouwd op een 60 meter hoge rots en er wonen ongeveer zevenduizend mensen. Daarmee is Valletta qua inwonertal de op twee na kleinste hoofdstad in Europa. Vaticaanstad en Vaduz (Liechtenstein) zijn nog kleiner.

Napoleon kwam zag en overwon op Malta. In de zes dagen tijd dat hij er ook daadwerkelijk zelf was schafte hij de voorrechten van de adel af en verbood hij slavernij. De Britten legden een blokkade rond de eilanden en verdreven de troepen van de Fransman, waarna de Britten tot 1964 op het kleine staatje zijn gebleven.

Het nietige staatje Malta herbergt, met vondsten uit 5200 voor Christus, enkele van de oudste menselijke sporen in de wereld. Daarnaast dateren sommige van de tempels van 3800 jaar voor Christus. Verder is de eilandengroep bijvoorbeeld dichter bevolkt dan Nederland en België, en door deze, geheel eigen bevolking van ruim 365.000 mensen is het in staat een onafhankelijke staat op poten te zetten die in tegenstelling tot andere kleine staatjes zichzelf heel goed kan bedruipen.

Straat van Malta

Het staatje Malta mag dan klein zijn in grootte, maar het is groot in geschiedenis, want sinds mensenheugenis is het bevolkt en sinds er scheepvaartverkeer is op de Middellandse zee, is Malta een passeerstation. De Straat van Malta scheidt de twee Maltezer eilanden van Sicilië, en de Middellandse zee is de scheiding met de Noord-Afrikaanse staten Libië en Tunis.

Valetta

Het land is onder water verbonden met het gesteente waaruit ook Sicilië is ontstaan. Malta lijkt een beetje een aanhangsel van Europa, de vesting die Italië en zuidoost Europa tegen Noord-Afrika beschermd. Maar veel van de steden op de meerdere eilanden zijn ook daadwerkelijk vestingsteden. Grootste voorbeeld is de hoofdstad Valetta, met 92.000 inwoners.

De stad is een wirwar van straten met opeengepakte huizen en je hebt als bezoeker het idee dat het eiland helemaal met woningen is volgebouwd. Echte gemeentegrenzen zijn er niet, de ene gemeente loopt in de andere over en plaatsnamen verwijzen alleen naar de bestuurlijke indeling.

Gozo

Gozo is het op een na grootste eiland, maar 67 vierkante kilometer is het nog niet zo groot als een kwart van het hoofdeiland Malta. Goze is de tegenpool van de grote broer en ook de aaneengesloten bebouwing van Valatta en omstreken is niet te vinden, de dorpjes zijn duidelijk van elkaar gescheiden. De flora en fauna is echter wel ongeveer hetzelfde als op het grotere eiland. Gozo is vooral belangrijk voor de staat Malta omdat daar bijna alle levensmiddelen worden geproduceerd.

Maltese Mosta

Kerken nemen een voorname plaats in, in het zeer katholieke land. Bijna 94 procent van de bevolking is rooms-katholiek. Maar het kerkbezoek is daarnaast ook nog erg hoog en als gevolg hiervan hebben priesters al sinds eeuwen veel te zeggen over de bevolking.

De concurrentiestrijd tussen priesters van Malta en Gozo heeft er voor gezorgd dat de bevolking van Xewkija nu trots kan zijn op haar zelf gebouwde kerk met de op twee na hoogste koepel in de wereld. Priesters hadden de bevolking van het plaatsje zo lang opgeruid dat ze uiteindelijk de koepelkerk in het Maltese Mosta hebben overtroffen.

Qawra

Qawra is een kleinere badplaats dat tegen Buggiba aanligt. Eigenlijk zijn deze steden inmiddels min of meer samengegroeid. In vroegere tijden was Qawra een pittoresk vissersdorpje, maar deze stad is in de loop der jaren uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming (met name onder de Britten). Op deze plek staan fun en entertainment centraal.

Jean Pariso de La Valette

Valetta tenslotte is veruit de grootste stad in Malta. Het is een stad die bijna helemaal is gebleven zoals ze is gebouwd. In de straten zul je geen moderne kolossen aantreffen die het straatbeeld onderbreken. Valetta is puur en warm. Vooral in de zomer kan het er erg warm zijn, maar dat had de architect, Jean Pariso de La Valette in zijn geheugen geprint staan bij het ontwerpen van het stratenplan. De rechte en aan elkaar evenwijdige straten geven de wind vrij spel en deze maakt het leven in de hoofdstad nog enigszins draaglijk bij erg hoge temperaturen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer