Marokko

De leerlooierij in Fez. In het centrum van de medina liggen de leerlooierijen, waar nog huiden op traditionele manier worden gelooid en geverfd. Toeristen lopen er vaak rond met een takje mint onder de neus, omdat het er zo stinkt.

De leerlooierij in Fez. In het centrum van de medina liggen de leerlooierijen, waar nog huiden op traditionele manier worden gelooid en geverfd. Toeristen lopen er vaak rond met een takje mint onder de neus, omdat het er zo stinkt.

Marokko is meer dan alleen een stukje woestijn. Naast historische sporen van bloeddorstige Berberstammen en vergeten koninkrijkjes heeft het land veel te bieden: de moderne steden Casablanca, Rabat en Tanger, middeleeuwse bergdorpjes, groene bossen, kale en snikhete woestijnen, skipistes en honderden kilometers parelwitte stranden.

De strijdlustige Berberstammen hebben in vroeger tijden flink huisgehouden in de landen rond Marokko, tot zelfs in Spanje toe. Flarden van deze bloederige geschiedenis kom je overal in Marokko nog tegen, in de hoedanigheid van statige paleizen, vervallen vestigingen en ommuurde koningssteden.

Fès en Marrakech

Fès en Marrakech waren vroeger het centrum van de politieke macht, inmiddels hebben Casablanca en de havenstad Rabat die functie overgenomen. De Marokkaanse geschiedenis zit nog diep in de bevolking verweven. Zo spreekt meer dan de helft van de bevolking één van de eeuwenoude Berbertalen.

Soek

De soek of markt neemt in Marokko een centrale plaats in. Niet alleen om koopwaar te verhandelen, maar ook als ontmoetingsplaats. De markt vindt altijd in de ochtend plaats en de handelaren zijn ingedeeld in vakgroepen. Zo zijn er soeks speciaal voor stoffen, zijde, lederwaren, aardewerk, juwelen of tapijten. Aan het hoofd van zo’n groep staat een zogenaamde ‘amin’, die de regels in de gaten houdt.

Hij kan een straf opleggen als een handelaar iets doet dat niet door de beugel kan. Er wordt vaak in kiloprijzen gerekend, maar door de krakkemikkige weegschalen kan het gewicht nog wel eens afwijken. Zeker met tapijten en juwelen moet eerst worden onderhandeld over de prijs. Nadat de handelaar eerst een praatje over het weer en het welzijn van de klant heeft gemaakt, begint de onderhandeling.

Daarbij bekritiseert de klant de kwaliteit en de hoge prijs van het product, terwijl de verkoper kreunt en steunt dat hij zijn faillissement wel kan aanvragen als hij er zo’n lage prijs voor krijgt. In de regel kan eenderde van het eerste bod van de handelaar als richtprijs gelden, soms is dat eenzesde deel. Hoe dan ook, toeristen worden altijd wel lichtelijk opgelicht en betalen meer dan het eigenlijk waard is.

Rifgebergte

Samen met Algerije en Tunesië maakt Marokko deel uit van de Mahgreb-landen. Toch heeft het land een heel eigen identiteit. Dat heeft ook te maken met de ligging van het land. Het ligt ingesloten tussen de Atlantische Oceaan in het westen, de Middellandse Zee in het noorden, en de Sahara in het zuiden en westen. Daarnaast zijn er vier bergketens die de geïsoleerde ligging versterken: het Rifgebergte, de Hoge Atlas, de Midden-Atlas en de Anti-Atlas.

De rol die koning Hassan II inneemt, is ook bijzonder. De regeringsleider is al meer dan dertig jaar aan de macht en hij weet oude tradities met moderne te combineren. Hij is een volgeling van de profeet Mohammed, belijdt de Islam, maar staat open voor invloeden van buitenaf.

 

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer