Mauretanië

De moskee in Nouakchott, de hoofdstad van Mauretanië. Het is een arme stad met veel sloppenwijken, maar ook deze mooie moskee.

De moskee in Nouakchott, de hoofdstad van Mauretanië. Het is een arme stad met veel sloppenwijken, maar ook deze mooie moskee.

Zand, zand en nog eens zand. Dat is Mauretanië. Dit klinkt niet bijster spectaculair, maar niets in minder waar. Nergens in West-Afrika vind je zulke magnifieke zandduinen en ongerepte stranden als in Mauretanië. De Sahara gaat er als het ware naadloos over in strand. Ook de eeuwenoude stadjes zijn pareltjes. Op dit moment is het land helaas lastig te bereizen, vanwege onrustige groeperingen in het noorden.

Mauretanië heeft een zeer rijke cultuur en geschiedenis. Naar schatting is het land al vanaf de 11de eeuw islamitisch. Op dit moment is 100% van de bevolking moslim. Dit is voor een groot deel te wijten aan het feit dat er geen vrijheid van godsdienst is. Wie zich tot een ander geloof wil bekeren, riskeert zelf de doodstraf. Slavernij werd er pas in 1981 afgeschaft.

Parijs-Dakar

Pas in 1902 werd Mauretanië door de Fransen gekolonialiseerd en maakte het deel uit van Frans West-Afrika. De onafhankelijkheid werd in 1960 vrij eenvoudig verkregen, doordat de Fransen niet wilden dan het land werd opgeslokt door het toen nog nieuwe en onafhankelijk Marokko. Decennia lang stond Maaouiya Ould Sid’Ahmed Taya aan het roer van het land, maar in 2005 werd deze door een staatsgreep afgezet waarna het jarenlang onrustig was in de regio. Meer achtergronden in: Wikipedia

Rondreizen Mauretanië

Hoewel ongeveer de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft, is deze zeer gastvrij en vriendelijk voor toeristen. Ondanks dat het land islamitisch is, kunnen vrouwen zonder al te veel problemen reizen, al is het aan te raden om je als vrouw bescheiden te kleden. Rondreizen kun je het beste doen door een 4WD met chauffeur te huren, maar een ritje in de bekendste langeafstandstrein van Afrika, van Nouâdhibou tot Zouérat, is ook een belevenis.

De hele reis duurt 16 tot 18 uur en onderweg zijn er nauwelijks stops. De meeste reizigers pakken deze trein door gebrek aan alternatieven en stappen na 12 uur uit in Choûm om daar verder te reizen er bus of auto met chauffeur.

Zandduinen

De hoofdstad Nouakchott verdient geen schoonheidsprijs en de meeste reizigers gebruiken een verblijf in de hoofdstad dan ook alleen als vertrekplaats naar een leukere en mooiere bestemming. Maar als je er dan toch bent, is het helemaal geen ramp om een bezoek te brengen aan de vismarkt die een van de grootste en drukste in Afrika is.

Nouakchott

En je kunt de heerlijkheden uit de zee proeven in hippe visrestaurants. Vanaf Nouakchott is de Adrar in het noorden een logische bestemming en dit gebied is zonder twijfel het hoogtepunt van een reis. Bezoek de eeuwenoude dorpjes Chinguetti and Ouadâne midden in de Sahara, vergaap je aan de enorme zandduinen, kom even bij in oases onder het doek van een Moorse tent. In de Adrar kun je wandelingen maken, rijden op kamelen door de woestijn en de woestijn bekijken vanuit een heteluchtballon.

Vogelparadijs

De kuststrook langs de Atlantische Oceaan is bijna idyllisch te noemen. De stranden zijn volstrekt ongerept, zijn niet vervuild en in de wijde omtrek is geen resort te bekennen. Perfect om even bij te komen.

Vogelaars kunnen bovendien hun hart ophalen in Parc National du Banc d’Arguin waar vele soorten vogels te bekijken zijn. Zo zijn er alleen al 15 soorten flamingo’s. In het mooiste is: deze kust blijft zo ongerept, want sinds kort staat hij op de werelderfgoedlijst van Unesco.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer