Mauritius

De hoofdstad Port Louis ligt aan de noordwestkust van het eiland. In het centrum is er regelmatig een groente- en fruitmarkt, aan de kust ligt het Waterfront winkelcomplex, met veel winkels en cafeetjes. Daarnaast kun je enkele monumentale gebouwen bezoeken in deze levendige stad.

De hoofdstad Port Louis ligt aan de noordwestkust van het eiland. In het centrum is er regelmatig een groente- en fruitmarkt, aan de kust ligt het Waterfront winkelcomplex, met veel winkels en cafeetjes. Daarnaast kun je enkele monumentale gebouwen bezoeken in deze levendige stad.

Mauritius is vooral bekend als honeymoon-eiland en als plek waar ooit de inmiddels uitgestorven dodo geleefd heeft. Het tropische eiland omvat naast een aantal kleinere eilanden ook het 500 kilometer noordoostelijk gelegen Rodrigues en het iets ten westen gelegen Franse eilandje Reunion. Het land zelf ligt ruim 850 kilometer ten oosten van Madagascar in de Indische Oceaan en is daarmee behoorlijk geïsoleerd van het continent Afrika, waartoe het officieel behoort.

Het eiland heeft 330 kilometer kustlijn, bijna in zijn geheel gedekt door het langste ononderbroken koraalrif ter wereld. Aan de kust is het zonder uitzondering het hele jaar lekker warm, alleen in de plateausteden in het zuidwesten regent het regelmatig en kan het af en toe behoorlijk fris zijn.

Grand Baie

De steden die niet op het plateau liggen zijn vaak bloedheet en stinkend vies. De mooiste stranden, bekend van de reclames, liggen in het noorden tussen Trou aux Biches en Grand Baie. Hier ligt het prijspeil ook beduidend hoger dan elders op het vulkanische eiland, dat verder zeer betaalbaar is. Meer feiten op Wikipedia

Maurits van Nassau

Hoewel nauwelijks bekend heeft Nederland van oudsher een speciale band met het land. In 1598 belandde een aantal schepen van de VOC dat onderweg was naar Nederlands-Indie in een zware storm en spoelde aan op het toen nog onbekende eiland. De vloot doopte het ‘Mauritius’, naar de toenmalige leider van de VOC Maurits van Nassau.

In 1710 verlieten de Nederlanders het eiland, waarna achtereenvolgens de Fransen en de Britten zich meester maakten van het strategisch gelegen eiland. In 1998 was de huidige prins Maurits aanwezig op het eiland om de herdenking bij te wonen van het feit dat de Nederlanders 400 jaar geleden voet aan wal zetten.

Onafhankelijkheid

Dat veranderde toen in 1869 het Suezkanaal werd geopend en de maritieme route rond Kaap de Goede Hoop verleden tijd was. De Britten maakten er in de Tweede Wereldoorlog een militaire en marinebasis van, waardoor het aanzien hersteld was. Momenteel is Mauritius, dat onafhankelijkheid verkreeg in 1968, redelijk welvarend en naast de traditionele industrieën rietsuiker en textiel een populaire toeristenbestemming.

Mauritius is met katholieken, protestanten, hindu’s en moslims een voorbeeld van hoe mensen met een verschillende etnische achtergrond of religie in harmonie naast elkaar kunnen leven.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer