Moldavië

Soroca is bekend om zijn goed bewaarde vesting uit 1499.Het fort maakte deel uit van een aantal forten om de noordgrens van Moldavië te verdedigen.

Soroca is bekend om zijn goed bewaarde vesting uit 1499.Het fort maakte deel uit van een aantal forten om de noordgrens van Moldavië te verdedigen.

Ingeklemd tussen de grootmachten heeft de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië sinds de onafhankelijkheid in 1991 nog altijd haar plaats niet gevonden. Toch zijn de kansen en mogelijkheden die Moldavië biedt groter dan de belemmeringen. De combinatie van aarde en klimaat is zeer vruchtbaar, Moldavische wijn en cognac genieten een goede reputatie – hetzelfde geldt voor de tabaksindustrie en het land ligt op een steenworp afstand van de Zwarte Zee.

Maar de economie is de klappen, die het in 1998 heeft opgelopen door de financiële crisis in Rusland, nog niet te boven. Het streven naar onafhankelijkheid van de streek Trans-Dnjestrië, de ongewenste aanwezigheid van een Russisch leger en de ene na de andere politieke crisis is niet iets waar buitenlandse investeerders op zitten te wachten.

Geschiedenis Molvadië

Ergens in de veertiende eeuw was Moldavië een bloeiend prinsdom, en de toenmalige heerser Stefan de Grote wordt dan ook tegenwoordig gezien als de Vader des Vaderlands. Dat onafhankelijkheid geen overerfbare eigenschap is, blijkt wel doordat onder de heerschappij van de zoon van Stefan, Moldavië opging in het Ottomaanse rijk. Dit bleef zo tot 1711 toen de Russen aanklopten.

Een eeuw van vechten leidde tot opsplitsingen, annexaties et cetera. Van deze tijd dateren ook de namen Bukovina en Bessarabië, respectievelijk Roemeense en Russische benamingen voor delen van Moldavië.

Trans-Dnjestrië

De officiële taal van Moldavië is Moldavisch, en is vrijwel gelijk aan het Roemeens. Door de decennia lange overheersing van de Russen spreekt vrijwel iedereen ook Russisch. Verder wordt er zo hier en daar ook nog Gagauz, een Turkse taal, gesproken. Wat nu de correcte en/of gebruikte schrijfwijze van bijvoorbeeld steden is, is niet helemaal duidelijk.

Flirts met de Roemenen en de Oekraïners aan het begin van de 20ste eeuw liepen ook al uit op niets: Moldavië werd een autonome republiek binnen de Sovjetunie. Hierbij werden de grenzen op de bekende Stalin manier getrokken: zoveel mogelijk etnische minderheden binnen elk gebied en elke etnische minderheid verspreiden over ten minste twee gebieden.

Geen wonder dus dat er redelijk wat spanning heerst tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het land, met als uitschieter een korte burgeroorlog die resulteerde in de (niet-erkende) afscheiding van Trans-Dnjestrië.

Chisinau

Gelegen aan de rivier de Byk is Chisinau wel groen en gezegend met een paar mooie uitzichten, maar heeft het verder niet heel veel te bieden. In de Tweede Wereldoorlog is het grootste gedeelte gebombardeerd, zodoende ruimte gevend aan de communistische architectuur.

Er staan nog een paar kerken en andere oude gebouwen uit een tijd waarin het economisch allemaal meer voor de wind ging, er is een park en er zijn een paar musea. Afgezien van Stefan de Grote zijn er weinig Moldavische helden in de historie geweest. Gelukkig heeft Poesjkin zijn ballingschap onder andere hier doorgebracht, dus is er een museum aan hem gewijd.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer