Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Mozambique

Mozambique, Maputo Watervogels in de Bilene lagune. de stad Bilene ligt op 180 kilometer ten noorden van Maputo, waardoor het de dichtstbijzijnde badplaats aan de Zuid-Afrikaanse grens is. De warme, ondiepe wateren van de lagune is de ideale speelplaats voor kinderen en gezinnen, maar ook flamingo’s en andere watervogels komen er op af.

Ruim 2500 kilometer kust met witte stranden en wuivende palmbomen. En een unieke onderwaterwereld, waardoor Mozambique in de top 10 van beste duikbestemmingen staat. De vriendelijke bevolking en de authentieke sfeer geven het land een bijzondere charme. Maar de sporen van de burgeroorlog zijn soms nog zichtbaar. Gelukkig is het er nu relatief veilig.

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika. In 1498 ontdekte de Portugees Vasco da Gama op een tocht naar India het land. Omdat er goud te winnen was, werd Mozambique aantrekkelijk voor kolonisatie. Later werd er ook gehandeld in slaven en ivoor. In 1505 stichtten de Portugezen hun eerste handelspost in het land. Ruim vier eeuwen heersten zij over de Bantu, de oorspronkelijke bewoners van Mozambique. De invloed van de Portugezen zie je terug in de architectuur, religie en de cultuur van het land.

Onafhankelijkheid Mozambique

Sinds 25 juni 1975 is Mozambique onafhankelijk. De dekolonisatie was een bloedige strijd die tien jaar duurde. Daarna volgde een lange burgeroorlog, die pas in 1992 eindigde met de ondertekening van een vredesakkoord. Joaquim Chissano, de eerste gekozen president van het land, probeerde Mozambique daarna weer op de been te krijgen.

Ondanks de bewogen geschiedenis, zijn er nog veel mooie bezienswaardigheden in Mozambique. In een aantal oude steden vind je bijzondere koloniale gebouwen, verspreid door het land worden in wildparken dieren uitgezet, zodat de populatie van de verschillende soorten weer groeit. En de kuststrook bleef in de oorlogsjaren grotendeels gespaard. Meer lees je op de officiële website van het Tourist Board: Mozambique Tourism

Quirimbas Archipel

De Quirimbas Archipel is een langgerekte strook van 32 tropische eilanden die zich uitstrekken over een lengte van 100 kilometer. Van Pemba in het noorden tot aan de monding van de Rovumarivier. Deze rivier vormt de natuurlijke grens tussen Mozambique en Tanzania. De eilanden zijn het best bereikbaar vanuit Pemba. In deze stad vind je mooie koloniale gebouwen.

De archipel is een onontdekt gebied met een schitterende onderwaterwereld. Je snorkelt er tussen de zeeschildpadden, dolfijnen en haaien! De vis die overdag gevangen wordt met de dhows, de kleine vissersbootjes, eet je ’s avonds met uitzicht op de lichtblauwe zee en het oogverblindende witte strand. Elf van de koraaleilanden behoren tot het Quirimbas National Park.

Wildparken van Mozambique

Langzamerhand kruipen de wildparken van Mozambique uit het diepe dal dat door de chaos en het verval tijdens de onafhankelijkheidsstrijd en burgeroorlog ontstond. De natuur herstelt en de overheid investeert in de biodiversiteit van de parken. Het bekendste wildpark van Mozambique is Limpopo National Park en ligt in het zuiden van het land. Hier vind je olifanten, hyena’s, giraffen en vele soorten vogels.

Grensoverschrijdend

Aan de andere kant van de grens met Zuid-Afrika ligt het Kruger National Park en ten noorden grenst Limpopo aan het Gonarezhou National Park, Manjinji Pan Sanctuary and Malipati Safari Area in Zimbabwe. De drie betrokken landen hebben het initiatief genomen om deze parken op termijn samen te voegen. Hierdoor ontstaat een wildpark van 35.000 km²! Wil je er meer over weten? Surf dan naar www.greatlimpopopark.com.

In het midden van Mozambique ligt het nationaal park Gorongosa. In dit bergachtige gebied vind je zebra’s, leeuwen, nijlpaarden en apen. Lees er meer over op www.gorongosa.net. Tegen de grens met Tanzania aan ligt het Niassa Game Reserve. Het park beslaat maar liefst 42.000 km² en is redelijk onontdekt. De variatie aan wild is er groot. Je spot er olifanten, sabelantilopen, wildebeesten, zebra’s, buffels, nijlpaarden, leeuwen en luipaarden. De beste tijd om het park te bezoeken is van mei tot december.

Inhambane

Sinds 1534 is er een Portugese handelspost in de stad Inhambane. Dat maakt het één van de oudste steden van zuidelijk Afrika. De stad ligt aan een brede baai. De Portugezen hebben er aan het einde van de 18e eeuw een kathedraal gebouwd. Ook proef je de Arabische sfeer in Inhambane. De moskee is eveneens uit de 18e eeuw. Vroeger was dit de handelsplaats voor slaven, ivoor en specerijen. Iets buiten de stad liggen de plaatsjes Tofo en Barra, bekend om hun mooie stranden en de fantastische snorkel- en duikmogelijkheden.

Maputo

De hoofdstad Maputo ligt in het zuiden van het land. Meer dan één miljoen mensen wonen hier. De stad ligt op een smalle klif en vanuit hier kijk je uit over de gelijknamige baai. Langs de brede boulevards staan acaciabomen en fleurige bloemen. Breng in deze stad zeker een bezoek aan ‘Het huis van Staal’, gebouwd door de beroemde architect Eiffel. Ook het karakteristieke treinstation uit 1910 is van de hand van deze befaamde Fransman.

De kathedraal op het Plein van de Onafhankelijkheid is een imposant wit gebouw. Het fort, één van de oudste gebouwen van Maputo, is nu een militair museum. Breng ook zeker een bezoek aan het museum voor de kunsten om kennis te maken met verschillende vormen van Mozambikaanse kunst. Voor de kust van Maputo ligt het eiland Inhaca. Ook hier zijn de helderblauwe zee, de prachtige witte stranden en de schitterende koraalriffen de topattractie.